Hogyan zajlik a páciens tájékoztatása, vizsgálata? Döntés a műtétről.

A Sikos Plasztikai Sebészeten a páciensek vizsgálata mindig négyszemközti személyes orvosi konzultáció formájában történik. A személyes vizsgálat rendkívül lényeges. Csak ilyenkor van mód a jelentkező alapos vizsgálatára és a részletes megbeszélésre. A páciensek tájékoztatása és a műtéti javallat felállítása mindig összetett folyamat eredménye. Alapvető szempont, hogy a páciens elképzeléseit maximálisan vegyük figyelembe, hiszen neki készül az új „testrész” és nem az orvosnak! Elsőnek megvizsgáljuk a pácienst, hogy kérése orvosilag indokolt illetve teljesíthető-e.

Tájékozódunk a páciens kórelőzményéről: milyen más orvosi beavatkozásai, betegségei voltak, tud-e allergiáról, gyógyszerérzékenységről, esetleg vérzékenységről. Tisztázzuk a páciens elvárásait, majd a javasolt eljárás részletes ismertetése után egyeztetjük a lehetséges megoldásokat. A műtéti indikáció felállításakor, a műtéti terv és a várható eredmény megtervezésekor számos tényezőt kell a pacienssel együtt, egyénre szabva mérlegelni és egyeztetni, amíg sor kerülhet a beavatkozásra. Cél a páciens elvárásainak leginkább megfelelő, biztonságosan végrehajtható, sikeres műtét elvégzése. Nagyon veszélyes vizekre evez az a plasztikai sebész, aki mindenáron műtétre buzdítja az érdeklődőt, vagy könnyű ígéreteket tesz anélkül, hogy a körülményeket megfelelően mérlegelné. Kellő tapasztalattal azonban ezek a nehézségek jól elkerülhetőek. A megfelelő felvilágosításnak minden esetben tartalmaznia kell a lehetséges műtéti eljárások ismertetését, amiből esetleg választani lehet, a szövődmények, kockázati tényezők felsorolását, illetve ezek kezelési lehetőségeit, következményeit.

A szóbeli tájékoztatót kiegészítően a páciensek természetesen megtekinthetik a Sikos Plasztikai Sebészeten operáltak műtéti eredményeit fényképen és számítógépen. A várható eredményt a pácienshez hasonló problémával operáltak műtéti eredményeivel tudjuk jól demonstrálni. A személyes vizsgálatot szükség szerint más, műszeres vizsgálatokkal is kiegészíthetjük. A műtétek előtt mindig szükség van friss laboratóriumi leletekre. Ha ezekben eltérést találunk, a műtétet el kell halasztani. A megbeszélés bármely fázisában előfordulhat, hogy nem javasoljuk a kért beavatkozást. Ennek oka lehet többek között, hogy az elváltozás nem indokolja a beavatkozást, vagy a páciens elvárásai túlzóak, illetve a részletek megismerése után ő maga lép vissza.

Nagyon fontos, hogy a páciens önmaga döntse el a részletes felvilágosítás után, hogy kéri a műtétet, és elhatározása szilárd legyen. Döntését nem ajánlatos elsietnie, hiszen fontos, életre szóló elhatározásról van szó. Ha azonban ezek után vállalja a műtétet, annak sikeres elvégzésekor minden bizonnyal elégedett lesz az elért eredménnyel.

Hogyan válasszunk plasztikai sebészt?

Természetesen számos módon juthat el egy páciens plasztikai sebészhez. Olvashatja, láthatja hirdetését, ajánlhatja egy ismerős, a sebész volt betege vagy akár más kolléga is.

Plasztikai sebész keresése az interneten

Manapság egyre többen keresnek és találnak plasztikai sebészt az interneten keresztül. Magyarországon az elmúlt években nagyon sok plasztikai sebész, plasztikai sebészeti magánklinika készített weblapot, melyben bemutatja tevékenységét.

Mit érdemes szem előtt tartani, ha interneten keresgélünk plasztikai sebészt ?
A web oldal külcsínje, külalakja fontos jellemző, sokat számít a megjelenítés, jól rávilágít, ki milyen alapossággal foglalkozik a munkája tükrével. Ez azonban önmagában nem elég. Igen fontos használhatósági szempont a jó áttekinthetőség, könnyű kezelhetőség. A plasztikai sebész tapasztalatáról, ismereteiről sokat mond, hogy milyen részletesen és alaposan informálja olvasóit egy-egy általa végzett beavatkozásról, illetve milyen minőségű a fotógaléria. A paciensek előtte-után képei önmagukért beszélnek, bizton számíthat sikerre az a web oldal, ahol sok és jó minőségű fényképeken mutatják be a klinika jó eredményeit. Fontos, hogy a kontroll képeken későbbi állapotot lehessen látni (legalább 3-6 hónappal a műtét után) amikor már látszik a késői eredmény. Szintén hasznos, ha egy-egy paciens képei több nézetben is láthatóak, ezzel bizonyítva, hogy nem csak egy fénykép/nézet értékelhető. Ma már technikailag könnyen megoldható, hogy mozgófilmmel, videoval legyen színesítve az oldal.

Mi lehet kevésbé vonzó az interneten keresők számára ?
Ha szép a megjelenés, de kevés vagy rosszul értelmezhető az információ a beavatkozásokról, vagy a műtéteket végző orvosról, orvosokról, vagy akár a szakasszisztensekről, az igen zavaró lehet. Az is lehet, hogy bár a beavatkozásokról értékelhető leírásokat olvasunk, csak éppen mellette nincsenek ott az orvos/ klinika saját beteganyagáról készült képei. A fényképek hányaveti, rögtönzött beállítása (más-más távolságokból, félig- meddig lehúzott ruhával, a friss hegeket még eltakaró kötéssel, eltérő, zavaró megvilágításban stb.) a kellő odafigyelés hiányát jelezhetik, vagy éppen a galéria részleges vagy teljes hiánya teszi kétségessé, hogy van -e bemutatható, értékelhető beteganyag, műtéti eredmény . Manapság egyre több "közvetítői" oldalt is találunk, ahonnan el lehet jutni a plasztikai sebészekhez. De az is lehetséges sajnos, hogy csak a műtét van meghirdetve ( "jutányos áron"), a beavatkozást végző orvosról viszont nincs semmilyen információ. Természetesen mindig az érdeklődőkre van bízva, hogy kikkel kerülnek kapcsolatba, de ezekben az esetekben érdemes fokozott körültekintéssel eljárni. Sajnos sok honlapon, feltűnő helyen komoly helyesírási hibákat is találunk (pl. gyakori eset: szemhéj - ly-al !) Ez azért elgondolkoztató kell hogy legyen...

Ha valakinek szimpatikus az adott orvos/klinika web oldalon keresztüli bemutatkozása, akkor érdemes személyes konzultációra bejelentkezni.

A plasztikai sebész képzettségéről, tapasztalatáról

Ha már kiválasztottuk kihez megyünk konzultációra, javasolt, hogy bátran mérjük fel, hogy a sebész rendelkezik-e a szükséges szakképzettséggel, gyakorlattal, mennyire tapasztalt az adott eljárás alkalmazásában, van-e érvényes engedélye magánpraxis folytatására, illetve a vállalt eljárás elvégzésére. Kongresszusi részvételt, továbbképzéseket igazoló diplomák bizonyíthatják az orvos rendszeres, naprakész felkészültségét, tájékozottságát. Magyarországon az Országos Szakképesítő Bizottság által hitelesített plasztikai sebész szakorvosi diplomával rendelkezőknek van jogosultsága plasztikai sebészeti műtéteket végezni. 2007 óta nem kötelező már az orvosi kamarai tagság, de aki továbbra is tagja maradt a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) az nyilvánvalóan ezen a szervezeten keresztül is ellenőrizhető, számonkérhető marad ! Az orvosi felelősségbiztosítás kötelező minden praxis számára. Az esztétikai-plasztikai sebészeti tevékenységet végző orvosnak különleges biztosítással kell rendelkeznie, mert csak ez vonatkozik a szépségsebészeti ellátásra, más biztosítás erre nem alkalmas. Nem véletlen, hogy ez a biztosítás a legmagasabb árkategóriába esik. 

Orvosi felelősségbiztosítás:

Sikos kft. (dr. Sikos Géza) Allianz Hungária Biztosító szakmai felelősségbiztosítás. Kötvényszám: 321063182 Érvényessége plasztikai, szépségsebészeti, altatóorvosi, egészségügyi szakszemélyzeti tevékenységekre terjed ki. 
dr. Sikos Géza a Magyar Orvosi Kamara tagjaként tevékenykedik.

Érdemes körbenézni a rendelő, magánklinika várótermében, mennyire rendezett, tiszta, és milyen figyelmet fordítanak a kellemes, barátságos környezetre és a betegellátás körülményeinek biztosítására. Hogyan foglalkoznak a pacienssel, milyen gördülékenyen, olajozottan mennek a dolgok? Milyen dokumentumokat kell aláírni, (pl. beleegyező nyilatkozat, műtéti tájékoztató, információs anyagok) milyenek a fizetési feltételek. Mielőtt jelentkezne a paciens a beavatkozásra ajánlatos megnéznie akár azt is, hol zajlik a műtét, hol kell utána pihennie.

Fontos lehet, hogyha egy magánklinika már sok éve ugyanazon a vonalas telefonon és e-mail címen elérhető (azaz helyileg ugyanott működik) és nem egy esetleg változó mobiltelefonszám a kapcsolattartás egyetlen módja. Úgyszintén lényeges lehet, hogy a klinika munkaidóben (és sűrgős esetben természetesen azon kívül is) mindig fogadja a hívásokat és minden érdeklődőnek ( probléma esetén sűrgősen ) konzultációs lehetőséget biztosít. Az operáló orvosnak szabadsága esetén minden eshetőségre készen helyettest kell biztosítania.

A paciensek tájékoztatását ajánlott a szakorvosnak végeznie, és még akkor is, ha az előzetes tájékoztatást felkészült asszisztensek végzik. A Sikos Plasztikai Sebészeten nagy súlyt fektetünk arra, hogy minden kedves paciensük tapasztalt szakorvossal beszélhessen. Különösen fontosnak tartjuk, hogy az esetleg panasszal, szövődménnyel jelentkező pacienseink kiemelt figyelemben részesüljenek.

A plasztikai műtétek árai a magánpraxisokban jelentősen eltérőek lehetnek. Lehetséges, de nem tanácsolt csak az ár alapján dönteni. Érdemes végiglátogatni több orvost vagy klinikát, hiszen a személyes kapcsolatteremtés pótolhatatlan dolog. Ekkor győződhet meg arról, hogy mennyire szimpatikus számára a plasztikai sebész, illetve a helyszín. Nem utolsósorban sokat nyom a latban az operáló orvos és asszisztencia emberi hozzáállása, melyről szintén csak személyesen lehet meggyőződni.

Plasztikai sebészeti szakmai képviseletek Magyarországon

A plasztikai sebészek többségét Magyarországon a Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) tömöríti, melynek tagjai egyben az International Confederation of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery (IPRAS) nevű nemzetközi szervezetnek is tagjai. A MPHEST -en belül működik az Esztétikai (volt Magánorvosi) Szekció, melyben a magánpraxissal rendelkező plasztikai sebészek jelentős része tag. A MPHEST a magyar plasztikai sebészek szakmai tájékoztató és érdekvédelmi egyesülése, a Magánorvosi Szekció pedig a magánorvosi tevékenységet folytató kollégák szakmai fóruma és speciális érdekképviseletüket látja el. Ezek a szervezetek civil csoportosulások, hatósági jellegű jogkörrel nem rendelkeznek, így nem foglalhatnak állást szakmajogi vagy etikai kérdésekben. Elvárásaikat tagjaival szemben a tagsági viszony tekintetében érvényesíthetik. Részletes információk a MPHEST Web oldalán keresztül (www.plasztika.org.hu) érhetőek el.

Amennyiben azonban szakmai, vagy etikai anomália jut tudomásukra, joguk és kötelességük az illetékes fórumokhoz fordulni: etikai kérdésekben a Magyar Orvosi Kamara Etikai bizottságához, működést érintő kérdésekben az ÁNTSZ illetékes hivatalához, illetve szakmai kérdésekben a Traumatológiai Szakkollégiumon belül működő Plasztikai Sebészeti Szakcsoporthoz.

A páciensek érdekvédelme, orvosetikai kérdések

Tájékozódjon a műtét helyéül szolgáló intézmény, rendelő, magánklinika adottságairól, érvényes engedélyéről. Érdeklődjön a műtét körülményeiről, az eljárás részleteiről. Ajánlatos a műtéttel kapcsolatban írásbeli beleegyezést és műtéti tájékoztatót is aláírni, mely egyformán védi a sebészt és a beteget egyaránt. Szövődmény esetén a plasztikai sebész kötelessége, hogy időben észlelje, és meg tudja oldani azt, illetve ha szükséges, más kollégákat időben be kell vonnia a kezelésbe. Ilyenkor fokozottan kell követni a pacienst, figyelemmel kísérni a gyógyulás útján. Az orvos elvárható etikai hozzáállását a MOK Etikai Kódexe tartalmazza, de ez jelenleg csak a kamarai tagokra érvényes. Az érvényben lévő orvosi rendtartás minden orvosra vonatkozik: " hivatásbéli követelmények megfogalmazásával iránymutatással szolgál az egészségügyi dolgozók számára a betegekkel és a társadalommal szemben, illetve egymás között követendő etikus magatartás szabályairól, az etikai vétségnek minősülő cselekményekről". (30/2007. (VI. 22.) EüM rendelet az egészségügyi dolgozók rendtartásáról) . A Plasztikai Sebész Társaság saját etikai kódex kidolgozását tűzte ki célul, amely jelenleg kidolgozás alatt van.. Személyes véleményünk, hogy a gyakorlatban mindenki tudja, hogy milyen az a humánus, emberi hozzáállás, amely elvárható az orvostól (és nemcsak a műtét előtt kell hogy megnyilvánuljon...).

Akadályoztatása esetén az operáló orvosnak mindig megfelelő helyettesről kell gondoskodnia.

Bár a szövődmények előfordulása soha nem zárható ki, az eredményes beavatkozások száma sokszorosan meghaladja a problémás esetekét. Reklamáció esetén elsősorban az operáló orvos illetékes. Ha azonban megrendül a paciens bizalma, érthető, ha más orvost fog keresni. 

Plasztikai sebészeti magánklinika engedélyeztetése

Magyarországon a plasztikai sebészeti intézmények (így a magánklinikák) engedélyeztetése összetett rendszer alapján történik. Számos, egymással több ponton összefüggésben lévő, személyi és tárgyi feltételeket egyaránt szabályozó törvénynek, rendeletnek, szabálynak és előírásnak kell megfelelni, amíg sor kerülhet az első szikemetszésre.

A legfontosabbak:

 1. Plasztikai sebészeti minimumfeltételek.
  Minden orvosi szakma kötelezően rendelkezik az ún. minimumfeltétel-rendszerrel, amelyben részletesen le van írva minden, az adott szakmában végezhető beavatkozás, annak teljes feltételrendszere, tárgyi és személyi vonatkozásban. Adott beavatkozás-műtét csak adott ellátási szinten végezhető el, pl. járóbeteg ellátásban végezhető a fülplasztika, a hajátültetés, egy napos sebészeti ellátásban az emlőplasztika, az implantáció. Ezekhez az ellátási szintekhez megfelelő tárgyi feltételrendszert kell biztosítani, így pl. az egynapos ellátásra berendezkedő magánklinika nagyobb alapterületen, több helységgel és több szakmai szolgáltatással kell hogy rendelkezzen.
  A plasztikai sebészeti minimumfeltételek részletesen és pontosan tartalmazzák, hogy mely műtétek minősülnek esztétikai plasztikai sebészeti beavatkozásnak, és rendelkezik arról, hogy önállóan csak 5 éves plasztikai sebészeti gyakorlattal rendelkező orvos végezheti ezeket!
 2. Egynapos sebészeti rendelet.
  Több napos kórházi bentfekvés helyett ma már igen elterjedtek az egy napos beavatkozás keretei között végzett műtéti beavatkozások, mellyel sok költséget lehet megtakarítani. Mivel az esztétikai sebészeti beavatkozások jelentős része ebbe a csoportba sorolható (lásd minimumfeltételek), ezek az előírások alapvetően érvényesek magánpraxisban. Nagyon lényeges kitétel, hogy a rendelet szerint ilyen ellátást csak „a műtéti beavatkozás elvégzésében jártas olyan szakorvos (nyújthat), aki a szakvizsgát követően 5 éves folyamatos szakmai gyakorlatot szerzett aktív fekvőbeteg-gyógyintézményben és jártasságát az általa elvégzett műtétek számszerű kimutatásával tudja igazolni”, azaz 5 éves plasztikai sebészeti gyakorlattal rendelkezik.
 3. ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) előírások és engedély
  A működési engedélyt minden vonatkozó előírás és szabály figyelembevételével, illetve az adott intézmény vizsgálata alapján az illetékes ÁNTSZ szervezet adja ki. Ehhez a területileg illetékes plasztikai sebész szakfőorvos véleményét is ki kell kérni. Ezeket az engedélyeket 2004-ben az előírás alapján mindenkinek meg kellett újítania, így csak ezen új engedélyek birtokában lehet előírásszerű tevékenységet folytatni. Az ÁNTSZ szervezetek időszaki felülvizsgálattal ellenőrzik az intézmények szabályszerű működését.

Sikos Plasztikai Sebészet (Sikos kft.) működési engedélyek

Plasztikai sebészeti műtétek végzése magánklinikákon és állami egészségügyi intézményben.

A plasztikai műtétek közül a tisztán esztétikai jellegű beavatkozásokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem finanszírozza, míg a helyreállító jellegűeket igen. Az OEP jelenlegi gyakorlata szerint csak állami intézetekkel köt szerződést. Végezhetnek esztétikai beavatkozást állami intézetben is, de akkor az érvényes előírások szerint a kórház által megszabott tarifa terheli a pácienst. Ez alól egyedi méltányossági szempontok alapján lehet kivételt tenni, de a gyakorlatban erre nem sok példa akad.

Léteznek támogatott műtétek, ezek olyan extrém elváltozások, fejlődési rendellenességek műtétjeit jelentik, melyek jelentős életminőség javulást eredményeznek. Ebbe a körbe tartoznak többek között az igen nagy mellek, kötényszerűen lógó hasak műtétjei, emlőhiány (amikor nem fejlődik ki az egyik mell) vagy pl. a jelentős mell asszimetria (méreteltérés).

A támogatott ellátás az állami egészségügyben érhető el. Ezért javasoljuk hogy további részletes tájékoztatást a plasztikai műtéteket végző kórházakban kérjenek az érdeklődők. Az országban kiterjedten található magánorvosi praxisokban a műtéteknek szabott ára van, mely intézetenként eltérő, sőt igen jelentősen eltérhetnek egymástól. Érdemes a beavatkozások után érdeklődőknek széles körben informálódni a számukra legmegfelelőbb megoldás miatt. Egyes praxisokban van lehetőség részletfizetésre is hitelkonstrukció formájában, erről az adott helyen kell érdeklődni.

Magánpraxisokban a műtéteknek szabott ára van. A Sikos Plasztikai Sebészet nem rendelkezik OEP támogatással, klinikánkon szabott árakkal dolgozunk.

Definiálva van, hogy határesetben, milyen feltételekkel minősül egy beavatkozás helyreállító jellegűnek (pl. emlőplasztika végzése nagyméretű emlő megkisebbítése esetén akkor minősül finanszírozhatónak, ha a testtömeg 1/2%-nál nagyobb oldalankénti szöveteltávolítás, aszimmetria esetén testtömeg 1/2%-nál nagyobb vagy 30%-ot meghaladó térfogatbeli aszimmetria korrekcióját igénylő egyoldali emlő redukció történik).

Magánpraxisban plasztikai sebészeti beavatkozást az érvényben lévő szabályok értelmében önállóan csak öt éves plasztikai sebészeti gyakorlattal rendelkező orvos végezhet!

A gyakorlatban a plasztikai sebészek gazdasági formában, többnyire saját Bt-ben vagy Kft.-ben működnek. Vannak olyan vállalkozások, amelyekben nem orvosok a tulajdonosok, itt viszont ügyelni kell, hogy ne kerüljenek előtérbe a gazdasági megfontolások a szakmai kérdésekkel szemben. A szakmai felelősség mindig az operáló orvost terheli. A magánpraxisokban az orvosok tevékenységüket többféle módon gyakorolják, ezek közül leggyakoribbak:

 • Állami intézet, kórházi, klinikai osztály, részleg: vagy a nappali programban (kórházi tarifa!), vagy ezután, a magánvállalkozás által bérelt munkaidőben
 • Magánklinikán bérelt rendelőben, műtőben
 • Saját tulajdonú magánklinikán

Az utóbbi lehetőség adja a legteljesebb működési szabadságot az orvosnak, viszont lényegesen nagyobb invesztíciót is igényel, különösen a kellő igényességgel kivitelezett. A Sikos Plasztikai Sebészet ebbe a kategóriába tartozik.

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2007 Sikos Asthetische, Plastische Chirurgie All rights reserved
Nutzung unserer Website Sie genehmigen die Verwendung von Cookies im Rahmen der Richtlinie über Cookies enthalten.