Melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a hajbeültetés eredményességét?

  • Műtét előtti faktorok: általános állapot, dohányzás, ér és keringési betegségek, diabétesz, kopaszodás oka stb.
  • Műtéti terv aktuális és távoli, hajvonal terv
  •  Hajvétel, adóhely ellátása 
  • Hajtüsző egység graftok kezelése
  • Befogadó terület ellátása, befogadó nyílások elkészítése
  • Graftok beültetése
  • Hajbeültetés utáni utókezelés

Műtét előtti személyes konzultáció során tisztázzuk a páciens elvárásait, általános állapotát, és a hajhiányára, kopaszodásra vonatkozó részleteket. Előfordulhat, hogy már ebben a szakaszban nem javasolunk műtétet, ha a kórelőzmény alapján valószínűsíthető, hogy nem lehet eredményes hajbeültetést végezni. ( Pl. Alopecia areata - körülirt kopaszság esetében nem tapadnának meg a beültetett graftok). Számít az életkor is, túl fiatalon nem javasolunk hajbeültetést általában. A páciens nem reális elvárásai, gyenge hajas adottságok szintén kontraindikációt képeznek.

A műtéti terv felállítása az adott hajbeültetésre illetve hosszú távra, a finom és dús hajvonal tervezés és kialakítás a páciensek egyik legfontosabb érdeke a természetes és valódi hajas hatás érdekében. Műtéti javaslatot csak akkor teszünk, ha nincs akadályozó tényező és korrekt , előzetesen egyeztetett ( akár korlátozott, de a páciens számára elfogadható) eredményt tudunk biztosítani. 

A hajvétel módját szintén a pácienssel egyetértésben választjuk meg.  Hosszú hajú férfi páciensek illetve hölgyek számára inkább alkalmasabb lehet a FUT –csíkvételi eljárás.  
A FUE (Follicular Unit Extraction) hajvételi eljárás a hajtüsző egységek egyenkénti kivételi elvén alapul.

FUE hajvétel elvégzésre (is) számos technika, illetve eszköz létezik.
Csak az adott páciens fejbőr és hajtulajdonságainak ismeretében lehet meghatározni, hogy kinél, melyik technika, illetve eszköz alkalmazása a legcélravezetőbb. ( Nem lehet és nem szabad egyetlen technikát vagy eszközt favorizálni, mert ami jól működik az egyik páciensnél, lehet, hogy egyáltalán nem ajánlott másikuknak!) Cél a hajtüsző egységek épségben való kivétele, a lehető legtöbb hajszállal.

A műtét elején a technikai paraméterek beállítását végezzük el.  Ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű a fejbőr rugalmasságának, a hámréteg vastagságának, keménységének, a graftok szöveti tapadásának felmérése, a hajtüsző egységek mikrokamerás feltérképezése hajsűrűség és eloszlás, lefutás vizsgálata, amelyet közvetlenül a műtét előtt és megkezdéskor végzünk el.  Ezen paraméterek ismeretében állítjuk be a hajvételi rendszert: Milyen körkést alkalmazunk (pl. éles vagy tompa, sima vagy fogazott, milyen átmérő és típus szükséges), milyen a hajvételhez szükséges vágási mélység, az alkalmazott fordulatszám és behatási erő. Ezek a kivágási technikára vonatkoznak, de a graftvétel szempontjából ugyanúgy nagy jelentősége van a fejbőrből kimetszett gaftok mikrocsipeszekkel történő kihúzási technikájának is. 

A megfelelő hajbeültetési eredmény eléréséhez azonban számos egyéb körülményt is biztosítani kell, amelyek semmivel sem kisebb jelentőségűek, mint a hajvételi technika.

Igen fontos a műtét egész ideje alatt a graftok megfelelő atraumatikus ellátása a kihúzás, kezelés (pl. számolás, szortírozás) és a beültetés folyamán. Ehhez nagy nagyítást (3x-6x-10x) kell biztosítani erős nagyítók (lupe) illetve mikroszkóp alkalmazásával  A graftok megfelelő közegben és hőmérsékleten való tárolása, védelme a kiszáradás (dehydratáció) ellen kiemelt fontosságú.
Jelentős szerepe van a befogadó hely előkészítésének. A befogadó nyílások megfelelő kiképzésével (mélység, nagyság stb.) állítjuk be, hogy az átültetett haj milyen irányba, milyen dőlésszögben, milyen eloszlással, milyen sűrűséggel növekedjen.  A fejtető egyes részein teljesen más beállításokkal lehet számolni, így pl. a forgók területén. 
graftok beültetését szintén teljesen atraumatikusan  végezzük, a teljes hajnövekedés érdekében.
műtéti idő szintén nagyon fontos részben a páciens kényelme szempontjából, másrészt törekedni kell a graftok testen kívüli idejének csökkentésére.

A műtét után az előírt és ajánlott fejbőr kezelés, a gyógyulási időszakra vonatkozó tanácsok részletes ismerete és alkalmazása szintén elengedhetetlen a megfelelő hajbeültetési eredmény eléréséhez.

Norwwod skála graftokkal

Mikor és miért kell egy páciensnek több hajbeültetést végezni? Mitől függ a kialakítható hatás?
Az átlagos eredeti hajmennyiség a fejen a kopaszodás megkezdődése előtt kb. 100.000 hajszál.

A kopaszodás előrehaladásával ez a mennyiség folyamatosan csökken és különböző fázisokban eltérő mennyiségű hiányok jelentkeznek, esetleg az adóterületre kiterjedően is. (Lsd. Norwood táblázat) Ha az eredeti elvi átlagos kb. 100.000- hajszálból kb. 30.000 vagy még több hiányzik, akkor több műtéti beavatkozásra van, lehet szükség.  
Kiterjedt esetekben már csak esetleg 20-30.000 hajszál marad meg, a szokásos patkó alakú területen oldalt és hátul.

Az egy műtéttel átültethető legnagyobb hajmennyiség átlagosan kb. 5-7000 hajszál. Ennek oka az adóhely felhasználhatósága, amely műtétenként és összességében is korlátozott és véges.(fejbőr regeneráció, hajas megjelenés biztosítása, elérhető terület korlátozottsága. 
A biztonsági adóhely általában és összesen kb. 6000-8000 hajtüsző egység (kb. 10 -15- 18.000 hajszál) kinyerésére lehet alkalmas több műtéttel, de ebben jelentős egyedi eltérések vannak.
A hajbeültetés műtétekkel nem az eredeti hajsűrűséget állítjuk helyre, így mindig vizuális hatásban tudunk gondolkodni.
A hajas és a fejbőr tulajdonságok egyes pácienseknél eltérőek, így a műtéti eredményt is ehhez igazítva egyénileg lehet biztosítani.

Hajátültetésnél csak azt a hajmennyiséget tudjuk felhasználni, ami az adóterületen a rendelkezésünkre áll, ez pácienseként egyedi és eltérő. 
Másképpen: nem az a fő kérdés, hogy mennyi hajra lenne szükség a kopasz terület fedéséhez, hanem van-e és mennyi az átültethető hajmennyiség, amivel jó vizuális eredményt lehet elérni. Ez azt is jelenti, hogy ha nagy hiány és kevés az átültethető haj, vagy a páciens elvárásnak nem lehet megfelelni, akkor nem javasoljuk a hajbeültetést!

Minden egyes páciens más minőségű adóhellyel rendelkezik, amely jelentősen befolyásolja egy adott hajbeültetés eredményét. Ez alatt értjük az adóhely kiterjedtségét, a hajsűrűséget, a hajszálak minőségét, a fejbőr tulajdonságait. 
Például kb. 5- 6000 grafttal (kb. 10-13.000 hajszál) már nagyobb kiterjedésű kopaszság (Norwood IV-V) is jól fedhető vizuálisan- főleg ha jó minőségűek (vastag, erős, sötét színűek) a hajszálak. Ez a mennyiség sem elég azonban az eredeti sűrűséggel való fedéshez Norwood VI -VII fokozatú hiány esetében, hiszen ott a teljes hiány kb. 60-70.000 hajszál. Az adóhelyről kivett hajszálak ott nem nőnek újra (hanem a beültetett részen), tehát itt valamelyest csökken a hajmennyiség. Mivel azonban a kivétel mennyisége csak általában néhány százaléka az eredeti sűrűségnek, ez nem feltűnő, nem zavaró. Eredetileg ritka vagy már többször operált adóhely alacsonyabb hajsűrűsége a műtétnél kinyerhető- átültethető graftmennyiség korlátja lehet.

Egy adott adóterületről való hajvételnél arra kell ügyelnünk, hogy ne legyünk túl agresszívek, mert ha túl sok hajat távolítanánk el, akkor ez a terület zavaróan megritkulhatna, "molyrágta" (túl ritka, esetleg láthatóan heges) kinézete  nem lenne esztétikus. Ez vonatkozik akár az egy, akár több egymás utáni műtét elvégzésére. Ezért az adott hajsűrűséghez viszonyítva ez egy műtéttel kinyerhető legnagyobb graftszám gyakorlatunkban kb. 2500-3000 graft ( kb. 5-7000 hajszál). Ezt a hajmennyiséget kb. 100-120 cm2-re beültetve már hatékony ún. kozmetikai sűrűséget lehet biztosítani.

Nemcsak a graftok száma számít

Természetesen ezek a számok csak hozzávetőlegesen értelmezhetőek, hiszen mindenkinek mások a hajas adottságai (pl. hajsűrűség, hajvastagság, hajszín), eltérőek az adóhely tulajdonságai (szélesség, előzetes hegek stb.), melyek mind jelentősen befolyásolják a hajbeültetés tervezését –kivitelezését-hatását.  Érthető módon nagyobb graftszám jó minőségű vastag, sötét színű hajjal  jobb vizuális eredményt adhat, mint ugyanaz a mennyiség vékony, világos, puha  hajszálakkal. Ezért minden egyes paciensnél a műtéti lehetőségeket csak az adottságok ismeretében tudjuk megállapítani. A hajminőség természetesen sajnos nem befolyásolható és hajbeültetés esetén erre a körülményre is mindig felhívjuk páciens figyelmét.

Hajszálak- hajtüsző egységek kivétele, feldolgozása során lehetséges veszteségekről

A jó hajnövekedéshez szükséges, hogy az átültetésre kerülő follikuláris egységek-hajtüszők ne sérüljenek meg a kivétel –feldolgozás során. A hajvétel- feldolgozás során az ún. transzekció, azaz a graftok- hajtüsző egységek átmetszése- sérülése különböző mértékben elkerülhetetlen. A meghatározott módon sérült graftokból egyáltalán nem, vagy csak gyengébb hajnövekedés várható a sérülés mértékétől függően.  A hajbeültetés műtét során némi technikai veszteség elkerülhetetlen, de ha ez kb. 5% , az érdemben nem befolyásolja a műtét eredményét. A transzekciós arány  nem befolyásolja a műtét közvetlen eredményét, hiszen a hajnövekedést nem produkáló átmetszett graftok nem kerülnek beültetésre. A transzekció jelentősége inkább az adóhely szempontjából számít, túl magas arány csökkenti adóhely sűrűségét, illetve a későbbi műtétek során felhasznáható hajmennyiséget. Jó sűrűségű adóhelynél az alacsony arány miatt ennek nincs érdemi jelentősége, de ritkásabb adóhelynél jobban korlátozza a pótlás mértékét. Ezért van jelentősége, hogy a transzekciós arányt alacsonyan tartsuk.

A Sikos Klinika mindent megtesz az elérhető legjobb eredmény és teljes hajnövekedés érdekében. Hajnövekedési eltérés általában csak ritkán és kismértékben fordulhat elő, de ilyenkor természetesen vállaljuk korrekciós műtét elvégzését. A hajbeültetés bármely szakaszában adódhat olyan eltérés, amely a végső eredményt  hátrányosan befolyásolja. Körültekintő ellátás, megfelelő tapasztalat birtokában ez a körülmény elkerülhető, illetve minimálisra csökkenthető.

Meddig tart a kisajak plasztika után a gyógyulás?

Az elsődleges gyógyulási idő 2-3 hét, ezalatt duzzanattal, kevés vérzéssel, illetve véraláfutásokkal, sárga sebváladék megjelenésével lehet számolni. Az időszak végére ezek a jelenségek elmúlnak. A teljes gyógyulási idő kb. 2-3 hónap, amig a szöveti regeneráció lezajlik. A terület megjelenése természetessé válik, minden érzés megmarad. MInden olyan lesz mint volt - csak sokkal szebb lesz!

Mikor lehet visszatérni a normál tevékenységeimhez?

Az elsődleges gyógyulási idő alatt egyéni toleranciától függően akár 2-3 nap vagy kb. egy hét után lehet minden megszokott általános napi tevékenységet végezni. Teljes aktivitás (  beleértve sportolás, szeretkezés, úszás) 3 hét után fokozatosan elkezdhető, természetesen olyan mértékben ahogy az a páciens számára elfogadható és nem okoz kellemetlenséget..

Megmaradnak az érzéseim ezen a területen?

Igen, kisajak plasztika után minden érzés ( beleértve a csiklót is) teljes mértékben megmarad! Igaz ez akkor is, ha a csuklya ( a csiklót körülvevő bőr) területén is végezzük a kisebbítést, illetve korrekciót

Fájdalmas a kisajak  műtét?

Az intimplasztika műtétet többnyire helyi érzéstelenítésben végezzük. A nyálkahártyát előzetesen spray-el, a bőrös területeket injekcióval érzéstelenítjük,  Az injekciók beadása rövid ideig tart és csak kis fájdalommal, kellemetlenséggel jár.  Az érzéstelenítő hatás azonnali, így a műtét időtartama alatt teljes érzéstelenséget tudunk biztosítani, a páciens semmilyen fájdalmat nem érez.

Kisajak műtétet milyen életkorban lehetséges?

A testi fejlettségtől függően kisjak plasztikát már 15-16 éves korban is végezhetünk, természetesen szülői beleegyezéssel. Ilyenkor többnyire kirívó, nagy mértékű asszimetria szokott leginkább gondot okozni. Idősebb életkorban pedig bármikor végezhető, akár hatvanon túl is.

Mit jelentenek a különböző elnevezésű eljárások?

Vákumos zsírleszívás: A zsírleszívás alapmódszere, hagyományos eljárás. A bevezetett kanülön keresztül vákummal távolítjuk el az eltávolított zsírszövetet.

Ultrahangos zsírleszívás: A zsírszövet fellazítását az ultrahanggal rezegtetett kanül végzi el, mivel a fej ilyenkor hőt termel erre külön figyelni kell, hogy a bőron ne okozzon károsodást.

VIbrációs technika: elektromos vagy sűrített levegővel működős rendszer, amely a kanül vibrálást, mozgatását végzi, helyettesítve ezzel a kézi mozgatást. A módszer elsősorban az operáló orvos munkáját künnyíti meg, különösen erősebben kötöszövetes területeken.

Általában mondhatjuk, hogy hosszú évek tapasztalata alapján ezek a módszerek megfelelő végrehajtás esetén egyenlő hatásfokkal működnek. A hangúly a megfelelő végrehajtáson van - és nem az alkalmazott technikától függ az adott műtét eredményessége.  

Nem akarok olyan nagy metszést a hasamon, milyen lehetőségeim vannak?

A hasplasztikánál a hagyományos műtét elvégzésre akkor van lehetőség, pontosabban akkor ajánljuk,ha a hasfal bőre eléggé lógó ahhoz, hogy a műtéti metszést a has alsó részén tudjuk tartani, és az ne kerüljön a has közepére, mely igen zavaró. Ha erre nincs lehetőség, mert a lazaság "nem elég", akkor különleges technikákat is alkalmazhatunk. Ilyenkor végezhetünk köldökátvágásos műtétet (ha elég hosszú a köldök - szeméremdomb távolság) vagy kimetszhetjük csak a köldök alatti részt. Más esetekben egyéni metszésvonalat is tudunk ajánlani, hogy az alsóneműben rejtve maradjon, illetve rövidebb legyen. Ha ez nem lehetséges, zsírszívással még akkor is  tudunk többnyire segíteni és ilyenkor hegvonal sincs, igaz a bőr megfeszítése igy nem lehetséges, azonban a bőr rugalmassága miattt jelentős javulást lehet elérni.

Striák vannak a hasamon a szülés után, szeretném ha megszabadulhatnék tőlük.

A terhességi csíkok (striák) eltávolítása akkor lehetséges, ha azok a kimetszésre kerülő hasfali bőrön vannak. Sajnos más módszerrel ez nem lehetséges.

Milyen fájdalmak és elváltozások lesznek az orrműtét után?

Orrplasztika után a szemek körül bevérzés, duzzanat alakul ki, mely a csontos részen történt beavatkozás után intenzívebb, mint amikor csak a lágyrészeken, porcon operálunk. Felszívódási ideje kb. 10-14 nap. Fájdalommal nem kell számolni, orrsövény műtét esetén a behelyezett tamponok okozhatnak kivételükig feszítő érzést. A műtét után legtöbb esetben kb. 10 napig külső gipszrögzítést alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy kb 2-3 hétig nem szalonképes a paciens megjelenése.

Mikor látható az új orrformám?

A külső gipszrögzítés levételekor már jól látszik a műtéttel elért változás, de a műtét végső eredménye csak hónapok múlva értékelhető teljesen. Ez az idő szükséges, hogy az orr bőre idomuljon a megváltoztatott csontos-porcos vázhoz, illetve a belső hegesedés következtében fellépő tömöttség, duzzanat felpuhuljon, a nyálkahártya normalizálódjon. Ekkor tér vissza az orr bőrének, az orrnak  szokásos érzése, érzékenysége.

Lehet-e orrsövényferdülést és külső orrkorrekciót egyszerre végeztetni?

Nemcsak lehetséges, de a legtöbb esetben szükséges is. A külső orrforma deforrmitásaiért (púp, ferdeség, kiálló porcos-csontos részek) ilyenkor az orrsövény felelős.

Volt már orrműtétetem, de szeretnék újabb korrekciót. Lehetséges ez?

Sajnos előfordulhat, hogy az első műtét után a páciens nem elégedett az eredménnyel és újabb műtéti korrekciót igényel. Erre természetesen van lehetőség, de érdemes legalább 6 hónapot várni az újabb beavatkozásra, amikor a szövetek már megnyugodtak. Azonban tudni kell, hogy ilyenkor a műtét mindig nehezebb, már nem az anatómiai szituációval állunk szemben, belső hegesedések vannak, amelyek különleges hozzáértést. technikai felkészültséget igényelnek., és így a gyógyulás is nehezebben kiszámítható.

Olyan orrot szeretnék, mint Claudia Schiffernek van! Láthatom-e előre. hogy milyen lesz az orrom a műtét után?

A plasztikai műtéteknél általában  és orrplasztikánál különösen érvényesül a "hozott anyagból dolgozunk" elve. Az adott körülményeknek megfelelően tudjuk a változtatásokat kialakítani, és sajnos nem mindig lehetséges extra elvárásoknak megfelelni. A műtét előtti modellezés (fénykép, számítógép segítségével) hasznos lehet a paciens elvárásainak feltérképezésében. Az itt demonstrált vélelmezett eredmény azonban nem garancia  a valóságban elérhető forma tekintetében, hiszen az élő szöveteken való munka, a nem teljesen kiszámítható szöveti gyógyulás miatt eltérések adódhatnak, annak ellenére is, hogy az operáló orvos mindent megtesz az elvárt forma elérésére.

A professional company logos doctor applies only affiliated to use!

Have we aroused your interest? Talk to us
Copyright © 1998-2007 Sikos Aesthetic, Plastic Surgery All rights reserved
Using our website you approve the use of cookies under the directive on cookies included.