Referencia képek FAQ

VISSZAHÍVÁS     Küldjön e-mailt telefonszámával az   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre, és visszahívjuk Önt !

Anyajegy eltávolítás, szemölcs  levétel és egyéb bőrfüggelékek (pl. lipoma, fibroma) eltávolítása


Anyajegy eltávolítása arcról

Igen gyakoriak és szinte mindenkin előfordulnak a test bármely részén a különféle bőrelváltozások. Ezek szövettanilag igen sokfélék lehetnek, megjelenésükben többnyire festékes vagy színtelen, kiemelkedő vagy a bőrbe simuló, alakjában és méretében nagyon eltérő formát ölthetnek. Ezek közül leggyakrabban festékes anyajegyekkel, szemölcsökkel találkozunk, de más ezekhez hasonló elváltozás is rendszeresen előfordul praxisunkban. Arcon, testen lévő anyajegy levétele igen gyakori kérés.

A plasztikai sebészeti gyakorlatban a páciensek elsősorban festékes anyajegy, kiálló szemölcs miatt kérik a képletek eltávolítását, gyakran fordul elő, hogy a rossz helyen lévő, ruhaviselést, mozgást nehezítő, vagy kisebesedő, vérző elváltozások zavaró hatása miatt jelentkeznek a paciensek.

A bőrképletek, bőrfüggelékek, anyajegyek, szemölcsök eltávolításánál az alábbi alapvető kezelési elveket tartjuk szem előtt:
A képleteket először szemrevételezzük, megfigyeljük elhelyezkedésüket, a páciensek elmondása alapján tájékozódunk azok megjelenéséről, esetleges szín vagy méretbeli elváltozásokról, illetve zavaró hatásukról. Szükség esetén bőrgyógyászati véleményt is kérünk az elváltozásokról.

Eltávolításra elsősorban a bőrből kiemelkedő, irritációnak kitett képletek érdemesek, illetve ha növekedést vagy színbeli elváltozás volt tapasztalható.

Az anyajegyeket, szemölcsöket, illetve többnyire bármilyen bőrfüggeléket (pl. lipoma, fibróma) mindig ép szövetkörnyezettel együtt, sebészi úton kimetszéssel távolítjuk el, mert csak így tudjuk minden esetben szövettani vizsgálatra küldeni a kivett anyagot és teljes biztonsággal meggyőződni annak szövettani természetéről. A szövettani vizsgálatot szakképzett pathológusok végzik, ennek eredményét a páciensek rendelkezésére bocsátjuk.

Anyajegyek eltávolítása egyszerű műtéttel

Anyajegyek eltávolítása sebészileg többnyire helyi érzéstelenítésben történik. Egyszerre akár több, 8-10 anyajegy, szemölcs is levételre kerülhet. A műtéti eljárás során legtöbbször egyszerű kimetszést, illetve plasztikai varrattal történő sebzárást végzünk. Mindig figyelembe vesszük az elváltozás elhelyezkedését, nagyságát, ehhez viszonyítjuk a kimetszésünket, iránya a bőrredőknek megfelelően helyezkedik el az optimális heggyógyulás érdekében. A kisebb képletek eltávolítása után így legtöbbször csak kb. fél-2 cm-es vékony, puha, fehér hegvonal marad vissza, mely nem feltünő, különösen jó gyógyhajlammal lehet számolni, arc-nyak- kéz területén. Háton, karon, lábon lévő hegek esetében azonban az erős feszülés, mozgás miatt esetleg nehezített heggyógyulással lehet számolni.

Nagyobb elváltozásoknál a mérettől, a testtájtól és az elhelyezkedéstől függően többféle műtéti megoldás jöhet szóba. Részleges kimetszés esetén több ülésben távolítjuk el a képletet. Az un. "Z" plasztika segítségével, vagy kisebb helyi lebenyek alkalmazásával a keletkező bőrhiányt a környezetből nyert szövetek segítségével fedjük, ilyenkor több hegvonalra kell számítani, mint az egyszerűbb esetekben. A még nagyobb elváltozások pedig egyéb bonyolultabb eljárást is igényelhetnek (pl. expanderes pótlás, szabad lebenyes fedés stb.)

A bőrfüggelékek eltávolítása után csak nagyon kevés és akkor is kismértékű szövődménnyel kell többnyire számolni. Gyulladás előfordulása igen ritka és lokálisan jól kezelhető. Ha a sebgyógyulás zavara miatt nem optimális a hegképződés, akkor hegkorrekció jöhet szóba a későbbiekben.

A szemölcsös anyajegyek kimetszése után a hegvonal szinte láthatatlan az arcon

Heggyógyulási zavarok, hegkorrekció

Normál sebgyógyulás mellett a plasztikai sebészeti műtéti hegek cérnavékonyságú fehér puha, nem zavaró hegvonallal gyógyulnak. Azonban az operáló orvos sajnos soha nem tud garanciát vállalni azért, hogy a műtéti hegek mindig így gyógyuljanak, annak ellenére sem, hogy mindent megtesz azért, hogy a heggyógyuláshoz ideális feltételeket teremtsen.

A plasztikai sebész igyekszik a legrövidebb metszéseket ejteni, lehetőleg rejtetten, a bőrredőkben, illetve az ideális lefutások mentén. Ezzel együtt sajnos nincs semmilyen speciális feltételrendszer, melynek alapján meg lehetne jósolni, hogy a kialakuló heg megjelenése milyen lesz. A sebgyógyulás mindenkiben és minden alkalommal más és más lehet, függ a genetikai adottságoktól, a környezeti hatásoktól és az utókezeléstől is.

Hegkorrekció: Mellkason lévő igen zavaró, nagy behúzódással járó heg korrekciója (behúzódó heg kimetszése, sebszélek felszabadítása és szintben való egyeztetése több rétegű plasztikai varrattal)

Hipertrófiás heg, keloidos heg. Hegkorrekció

Ha bármely sérülés, műtéti beavatkozás után nem gyógyul ideálisan a heg, akkor többnyire hipertrófiás hegképződési zavar lép fel, vagy szerencsére sokkal ritkábban keloid, keloidos heg alakulhat ki a hegszövet gyógyulási zavara miatt.

A hipertrófiás heg a bőrrel szintben lévő, de szélesebb, vagy az eredeti hegvonalnál vastagabb heget jelent, mely azonban nem terjed túl az eredeti seb vonalán. Idővel megjelenése javulhat, keskenyedhet, puhulhat sokat.

Keloid esetében gyógyulásakor kóros hegburjánzás alakul ki a sebzés eredeti határain túlnövően. (Köznyelvben "vadhús"-nak, "vadhús kinövésnek" is nevezik)

Keloid kialakulhat műtéti metszések után, vagy sérülések, égések következtében. Gyakori az oltások helyén, vagy a mellkason pattanások heges gyógyulása után. A keloid nem veszélyes, de tömött tapintattal, kellemetlen húzó érzéssel, viszketéssel járhat és esztétikailag is zavaró lehet vaskos és sötét színe miatt. Mikroszkóposan szétszórtan elhelyezkedő kollagén rostokat tartalmaz, míg a normál hegben a kollagén rostok párhuzamosan helyezkednek el a bőrfelszínnel. Minden életkorban előfordulhat, de leginkább 10-20 év között jelentkezik, férfiban, nőben egyaránt. Sötétebb bőrűeken gyakrabban fordul elő. A testfelületen bárhol kialakulhat keloidos heg, de vannak helyek, ahol gyakrabban számíthatunk előfordulására, elsősorban a szegycsont felett, a váll területén vagy a fülcimpán. Ezeken a területeken jellemző a nagy bőrfeszülés és az intenzív mozgás is hátráltatja a sebgyógyulást. Ennek jelentősége a korrekciók tekintetében is jelentkezik.

Hogyan kezelhetők a hipertrófiás hegek és a keloidok?

Keloidos hegek jól kezelhetőek injekciós kezeléssel

A legfontosabb, hogy jól el tudjuk különíteni, hogy milyen sebgyógyulási zavarral állunk szemben. A korai gyógyulási idő, kb. 2-3 hónap eltelte után már általában látható, ha a heg gyógyulása zavart. Ilyenkor még feltétlenül külső kezelésben kell gondolkoznunk. Erre alkalmas krémek (pl. Contractubex), szilikon lapok, nyomásterápia használata javasolt. Általában fél-egy évet mindenképpen érdemes várnunk a heg végső formájának kialakulásáig, amíg biztos véleményt mondhatunk és a további kezelést is meghatározhatjuk.

Hipertrófiás hegek esetében legkorábban egy évvel a heg kialakulása után érdemes vállalkozni korrekciós műtétre. Ez az esetek többségében a heg kimetszését és feszülésmentes, atraumatikus sebzárást jelent. Annyiban különbözik ez a helyzet az eredeti műtéti körülményektől, hogy ilyenkor csak a heg kerül kezelésre, a már megnyugodott környezet jó esélyt biztosít az optimális gyógyuláshoz. Ha szükséges és lehetséges, ritkábban más megoldás is szóba jöhet, pl. un. "Z" plasztika elvégzése.

Keloidos hegek kezelésekor a műtéti megoldás ritkán, vagy soha nem jön szóba. Csak laza bőrrel rendelkező, feszülésnek kevésbé kitett testrészeken végzünk korrekciós műtétet, ilyenkor legtöbbször a műtét után besugárzással is kiegészítve. Feszülő területeken (pl. mellkas, váll) műtétet soha nem javasolunk, mert kimetszés után a keletkező heg szinte biztos, hogy keloidos lesz és valószínűleg nagyobb is, mint eredetileg volt. Ilyen területeken jó eredményt várhatunk az injekciós kezeléstől. Ez a hegbe történő szteroid tartalmú injekció befecskendezését jelenti, mely kezelést a javulástól függően többször is elvégezhetünk, kb. 4-6 hét, vagy akár ennél hosszabb szünettel. Az injekciózás kissé kellemetlen feszítő érzéssel jár. Hatására azonban a keloid megpuhul, a bőrrel szintbe kerül, elfehéredik és megszűnnek a szubjektív panaszok, mint a húzódás és a viszketés. Alkalmazásakor arra ügyelünk, hogy a csak a hegbe adjuk és csak a megfelelő mennyiséget, mert ha a környező szövetekbe túl sok szteroid kerül, akkor ott besüppedések keletkezhetnek. Ha mégis műtéti korrekcióra kerül a sor, utána speciális rtg. besugárzásra is szükség van.

Mellkasi keloid kezelése szteroid tartalamú injekcióval: képek több kezelés előtt és után (2 évvel) készültek. Jól látható, hogyan vékonyabb, fehérebb a vaskos sötét színű keloidos heg, ezzel párhuzamosan a szubjektív panaszok (viszketés, húzódás) is megszűntek.

Tetoválások eltávolítása

A tetoválásokat sebészi eltávolításakor kimetszést végzünk, amely hegvonal visszamaradásával gyógyul. A tetoválás elhelyezkedésétől, nagyságától függ, hogy egyáltalán javasoljuk -e a kimetszést, illetve hogy a várható heg esztétikailag elfogadható lesz-e. Előfordul, hogy a kimetszést több lépcsőben végezzük el. Nagy kiterjedésű, rossz helyen lévő (várhatóan csúnya hegvonallal gyógyuló, vagy egyáltalán ki nem metszhető) elváltozások esetében a lézeres kezelés javasolt.

Referencia képek FAQ

 

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2013 Sikos Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.