Referencia képek

Hogyan történik a szemhéjplasztika (szemhéjfelvarrás)?
Alsó szemhéjplasztika, felső szemhéjplasztika.

Ezt a műtétet önállóan helyi érzéstelenítésben végezzük, a beavatkozás alatt segít a kooperáció a beteggel. A felső szemhéj redőjében vezetett metszés segítségével tudjuk a felesleges bőrt, és zsírszövetet eltávolítani. A keletkező hajszálvékony, vonalas fehér hegvonal szinte kivétel nélkül alig látható kis idő után. Az alsó szemhéjnál elsősorban ráncosság, "táskás" megjelenés miatt végzünk műtétet. Ilyenkor a műtéti metszést közvetlenül az alsó pillasor alatt vezetjük, mely ez előzőekben leirt módon szintén alig észrevehető heggel gyógyul. Amennyiben szükséges innen látjuk el a táskásságot okozó zsírszövetet, és távolítjuk el a bőrfelesleget. Az alsó szemhéjon az ún. zsírmegtartó szemhéjplasztikai műtétet végezzük. Ennek lényege, hogy az itt lévő zsírszövetet nem távolítjuk el ( csak igen kivételes helyzetben esetleg csökkentjük mennyiségét), mert arra nagy szükség van. A kor előrehaladtával ugyanis a zsírszövet természes jelenségként sorvad, emiatt a szem besüpped a szemüregbe, fokozva ezzel a korosabb megjelenést. Ha a fontos tartó szerepet betöltő zsírszövetet megfelelő módon átrendezzük a műtét során, akkor ezzel meg tudjuk szüntetni a zavaró petyhüdt, táskás elváltozásokat és hosszabb távra előre tervezve is jó eredmény tudunk biztosítani a szemkörnyék fiatalosabb megjelenésére.

Alsó- felső szemhéjplasztika műtét előtt és után készült felvételek. A műtétet az erősen lógó, látást zavaró felső szemhéjak, és táskás, petyhüdt alsó szemhéjak indokolták

felső szemhéjplasztika műtét előtt és után készült felvételek.


Manapság az alsó szemhéj területén már kisebb ráncok, fekete karikás szemek esetén sikerrel alkalmazható a hyaluronsavas feltöltés, amelyet műtét nélkül lehet alkalmazni és alkalmas kezelés karikás szem, szem alatti karikák esetében.

 

Milyen eredmény várható szemhéjplasztika után ? Mi a teendő a műtét után?

Szemhéjplasztikát követően az arcon, nyakon, illetve a szemek körül különböző mértékben bevérzés, duzzanat alakulhat ki, melynek felszívódási ideje kb. 2 – 3 hét. Ezek felszívódását, csökkenését segíthetjük azzal, hogy az arc – szem területét rendszeresen jegeljük. A bőr alatti szövetek felpuhulásához is időre van szükség, ez eltérő, körülmények, gyógyhajlam miatt egyénenként változó lehet, általában 3 – 4 hetet vesz igénybe. Fájdalommal egyénileg eltérő mértékben, de semmiképpen sem számottevő módon lehet számolni. Hajmosás, sminkelés kb. két hét után lehetséges. Általánosságban mondhatjuk, hogy a mindennapi életbe való visszatérés 3 – 4 hét után biztonsággal lehetséges.

Arcplasztika, nyakplasztika elvégzése után turbánszerű kötést kell viselni kb. 7 – 10 napig. Ekkor történik meg a varratok eltávolítása is, és lehet hajat mosni. Sminkelés, hajfestés kb. 3 – 4 hét múlva ajánlatos először. Az arcplasztikai műtét komoly beavatkozás, de az általa elérhető eredmény jelentős mértékben befolyásolhatja a páciens megjelenését. Tudni kell azonban azt is, hogy a bőrben lévő mély barázdákat nem lehet ezzel a műtéttel eltüntetni. Nem alkalmas a módszer a szájkörüli ráncok, vagy a szemzugi szarkalábak kezelésére sem. Ilyenkor inkább feltöltést, Botox vagy lézeres kezelést tudunk javasolni. Az elért állapot kb. 5 – 8 évig tartós eredményt ad, és újabb beaavatkozás ekkor jöhet szóba. A bőrben lévő felületes ráncokat lézeres kezeléssel lehet javítani. Kiterjedtebb arcplasztikai műtét végezhető az ún endoscopos (endoszkópos) technikával, ilyenkor az arc mély struktúráinak felemelésével és eredeti állapotba való visszahelyezésével lehet fiatalító jó eredményt elérni.

A műtét szövődményeként gyulladás, bevérzés jöhet szóba, mely ritkán fordul elő, és jól kezelhető, elvétve igényelve újabb beavatkozást. Nagyon ritkán, inkább átmeneti jelleggel az arc mimikáját befolyásoló idegérintettség léphet fel. A hajas fejbőrben haladó metszések mentén kis mértékű hajritkulás jelentkezhet, melyet egyszerű hegkorrekciós beavatkozással vagy hajátültetéssel szüntethetjük meg.

Szemhéjplasztikánál nem teszünk fel kötést, csak tapadó csíkokkal rögzítjük a sebvonalakat. A varratok eltávolítása általában a 4.-5. napon történik, ajánlatos ebben az időszakban napszemüveg viselése. Miután könnyen kihúzható varratokat alkalmazunk, ezek eltávolítása csak csekély kellemetlenséggel jár. A szokásos arc- szemhéjfestékek alkalmazása, sminkelés kb. egy hét után lehetséges.
A műtéti eredmény véglegesen kb. 4-6 hét múlva értékelhető teljesen.

A beavatkozás szövődményeként igen ritkán bevérzés, gyulladás jelentkezhet, illetve a duzzanat miatt szemhéjzárási zavar észlelhető, melyek később spontán rendeződnek. Igen ritkán, elsősorban az alsó szemhéjnál ez a zárási nehézség tovább is fennállhat, ilyenkor korrekciós műtét válhat szükségessé.

Referencia képek

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2013 Sikos Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.