Referencia képek

Mit jelent a gynecomastia? Milyen okból végzünk mellplasztikát, mellkisebbítést fér

A gynecomastia (férfi emlőnagyobbodás, férfi mellnagyobbodás) jól ismert, rendszeresen előforduló panasz plasztikai sebészetünkön, melyet mellplasztikával illetve mellkisebbítéssel korrigálunk. Megjelenés szempontjából a férfi emlők különböző mértékű megnagyobbodását észlelhetjük, melynek során azok nőies formát öltenek. Ez természetesen igen zavarja viselőjüket. A férfi mellnagyobbásról érdemes tudni, hogy gyakran a pubertáskori hormonváltozásokkal együtt jelentkezik. Kiváltó okaként hormonzavar, illetve alkati adottságok szerepelhetnek. Ez az elváltozás semmilyen egészségi problémát nem jelent, csupán esztétikailag zavarja viselőjét általában. Bizonyos, elsősorban fiatalkori esetek belgyógyászati, hormonális kezelést igényelnek, másokat azonban csak sebészi úton lehet megoldani. Sebészeti szempontból mirigyes, zsírszövetes illetve kevert jellegű elváltozásokat ismerünk. Eszerint a férfi mell megnagyobbodásáért a vagy mirigyállomány, vagy a zsírszövet, vagy mindkettő felelős lehet. Másik csoportja a férfi mellplasztikáknak amikor megnagyobbodással vagy anélkül a mell lógását is korrigálni kell. Ez leggyakrabban nagyarányú fogyást követően fordul elő. A mell elváltozása határozza meg a műtét technikáját is.

Hogyan történik a férfi mellplasztika, mellkisebbítés műtétje?

A férfi mellplasztika, mellkisebbítés műtétjét intravénás altatásban (bódításban) végezzük, általában 2 órás beavatkozással lehet számolni. Utána javasolt egy éjszakát klinikánkon tölteni, másnap a paciens otthonába távozhat. A műtét során a bimbóudvar körül alul félkörívesen, illetve szükség szerint a hónaljredőben kb. 4 cm hosszan ejtünk metszést. Azokban az esetekben, ahol a mell megnagyobbodáshoz jelentősebb lógás is társul, a mellbimbót teljesen körbemetsszük, a bimbót új helyzetébe emeljük, illetve ezzel mell lógását is megszüntetjük. Extrém esetben a mell felvarrásához nem elégséges a körkörös metszés a bimbó körül, ilyenkor a női mellplasztikához hasonlóan szükség lehet a bimbótól lefelé haladóan ejtett függóleges metszésre, illetve esetleg még az áthajalási redőben ejtett harántmetszésre is (fordított T metszés). A heggyógyulás a bimbó körül területen optimális, illetve a metszések gyógyulására a heggyógyulás általános feltételei érvényesek. A felesleges szöveteket (zsírszövet, mirigyállomány) kimetszéssel (exstirpációval) távolítjuk el. Zsírleszívást általában csak kiegészítésként alkalmazunk, mert ezen a területen igen erős kötőszövetes állomány nehezíti a zsírleszívás elvégzését. A műtétnél a bőr alatt és az izomzat felett preparáljuk (készítjük elő, emeljük el) az eltávolítandó szöveteket. A bimbóudvar alatti területet azonban épen hagyjuk, a bimbó keringésének biztosítására. A műtétnél szívócsöveket helyezünk be a felesleges váladék levezetésének céljából, melyet 1-2 nap múlva húzunk ki.

Hogyan zajlik a műtét utáni időszak? Milyen gyógyulással lehet számolni?

Tekintettel arra, hogy az eltávolított szövetek helyén üreg marad vissza, a vérömleny kialakulását megakadályozandó szoros nyomó-kötést helyezünk fel kb. egy hétre, a mellkasra. A műtéti területen kialakuló kisebb bevérzések, véraláfutások kb. 2-3 hét alatt szívódnak fel. A gyógyulás folyamán a műtéti területen tömöttebb tapintat jelentkezik, amely a kötőszövetes átépülés jele, és fokozatosan oldódik fel 1-2 hónap alatt. Fájdalommal nem kell számolni, a műtéti területen kisebb feszülés, izomláz jellegű érzés jelentkezhet, amely 1-2 hét alatt fokozatosan múlik el.

A műtéti megoldással teljes mértékben normális megjelenésű, férfias mellkast és mell megjelenést tudunk biztosítani. Az elváltozás nem jelentkezik újra és viselőjének többet nem kell szembenéznie a mellnagyobbodásból származó nehézségeivel.

Referencia képek

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2013 Sikos Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.