Referencia képek

Lehet-e műtéti úton kezelni heges vagy betegség okozta hajhiányokat?

Igen, nagyon jól! Pacienseink gyakran fordulnak plasztikai sebészetünkhöz olyan hajhiány miatt, amely nem öröklött kopaszodás miatt alakul ki, hanem ettől eltérő eredetű. Ezek a hajhiányok legtöbbször heges eredetűek (előző műtét, sérülés vagy égés után keletkeztek), illetve más betegségek, pl. bőrgyógyászati betegség okán alakultak ki (pl. körülírt hajhiány-alopecia areata, fejtetői verruca-szemölcs). A hajhiány ujjbegynyitől akár több tenyérnyi nagyságig is terjedhet. A sebészi beavatkozások célja, hogy a hajhiányos területet eltüntessük (csökkentsük) és minél teljesebb hajas megjelenést-fedést érjünk el.

Milyen műtéti megoldások jöhetnek szóba?

Többnyire minden esetben tudunk műtéti megoldást ajánlani, a választandó technikát az elváltozás ismeretében egyénre szabva tudjuk meghatározni. A választandó módszer meghatározása a fejbőr elváltozás illetve a hajas fejbőrben lévő heg kiterjedése, alakja, lefutása, minősége alapján történik. Meghatározott kisebb méretig általában helyi lebenyes pótlást végzünk az esetek többségében. Nagyobb kiterjedésű hegek, illetve fejbőrelváltozások eltávolítása után keletkező hiányok esetében szóba jöhet az ép hajas fejbőr tágítása un. szövetexpanderrel (tágító ballonnal), és az innen képzett lebenyekkel való fedés, illetve ennek kiegészítésére (vagy önmagában) később hajátültetés. Lásd: Rekonstrukciós és korrekciós hajátültetési eredmények, paciens 2.

A koponyán történt bőrátültetés után (pl. égési sérülés miatt) elsősorban hajátültetéssel javasolt a hajhiány pótlása. Lásd: Rekonstrukciós és korrekciós hajátültetési eredmények paciens 1.

Mit jelent a lebenyes pótlás?

Lebeny alatt az ép fejbőrben képzett, három oldalán körbemetszett, felszabadított, negyedik oldalán nyélként a fejbőrrel összeköttetésben maradó, különböző alakú és nagyságú hajas fejbőr darabot értjük. Az elváltozástól függően többfajta lebeny képzésére van lehetőség. A heges terület kimetszése után a lebenyt a visszamaradó hiányba forgatjuk-helyezzük, így fedve azt. A fejbőrön így a lebeny nyelének megfelelő hegvonal marad vissza,de ez a hajas fejbőrben egyáltalán nem látszik, amíg a haj legalább 0.5-1 cm hosszú. A lebeny a fejbőr rugalmasságánál fogva jól mozgatható, bevarrása után az operált területen teljes hajas fedést tudunk biztosítani anélkül, hogy a keletkező hegek későbbi kiszélesedésére számítanunk kellene.

A lebenyelforgatás bemutatása képekben (Keratosis sebborhoica, jóindulatú hámelváltozás kezelése)


1. elváltozás és lebeny terve


2. Az elváltozás kimetszve


3. A lebeny kimetszve


4. A lebeny a hiányba forgatva


5. A lebeny bevarrva


6. A gyógyult fejbőr 3 év múlva

Mikor alkalmazzuk a lebenyes pótlást?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fejtetőn, hajas fejbőrön lévő elváltozások (anyajegy, szemölcs) eltávolítása után még kisebb bőrkimetszés esetén is a kívántnál szélesebb heg maradhat vissza, akár ugyanakkora, mint az elváltozás maga volt. Ennek oka az, hogy a koponyán a fejbőr mindig feszül oldalirányban és ez a feszülés (az un. „strech back” mechanizmus) okozza a heg kiszélesedését. Ezért a fejtetőről történő kimetszés után általában nem alkalmazunk direkt sebzárást, hanem mindig lebenyt képzünk a fedéshez. Ennek alapján a már meglévő hegek (megfelelő kisebb méretig) kimetszése után is mindig lebenyes pótlást végzünk. A kialakítandó lebeny lefutása, nagysága a kezelendő hajhiányos-heges terület nagyságától, alakjától függ. Ha több heg van a fejbőrön, akkor egyszerre akár több lebenyt is tudunk, vagy kell alkalmazni.

Hogyan zajlik a fejbőr lebeny műtétje?

A lebenyes pótlásokat többnyire helyi érzéstelenítésben végezzük. Ez érzéstelenítő injekciók beadását jelenti a műtéti területen, mely kis kellemetlenséggel, fájdalommal jár, de a műtét időtartamára fájdalommentesség biztosítható, nyomás-húzás kismértékben érezhető lehet. A lebenyt a műtét előtt pontosan meg kell tervezni, hogy jól fedje a kimetszés után keletkező hiányt. A lebeny bevarrása után az operált területen teljes hajas fedés biztosítható már a műtét végén is. A varratszedés kb. 10-14 nap után esedékes.

Referencia képek

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2013 Sikos Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.