Kinek milyen hajbeültetés-hajátültetés módszer javasolt ?

Erre a kérdésre a paciens adottságainak és elvárásainak ismeretében lehet válaszolni. A Sikos Hajbeültetés klinikán a korszerű FUT csíkvételi és FUE egyenkénti kihúzásos módszerek egyaránt elérhetőek. Ezekkel a módszerekkel egyforma eredményt biztosítunk pacienseinknek ! Véleményünk szerint felkészült hajbeültetés klinikán minden elérhető fejlett módszert kell tudni ajánlani az érdeklődőknek.
A napi gyakorlatunkban a FUE hajbeültetés, egyenkénti kihúzásos eljárás van előtérben. Ennek alapvető oka, hogy a hozzánk forduló paciensek zömének igen rövid hajviselete van (lévén, hogy kopaszodnak…) így az adóhely kíméletes felhasználása mindenképpen előnyös számukra.
A FUT csíkvételi módszer többnyire középkorú vagy idősebb korban lévő, hosszabb hajviseletű férfi paciensek és hölgyek számára lehet alkalmas. Ha valaki nem szeretné rövidre vágatni a haját, (ami a FUE a műtéthez szükséges), annak szintén jó megoldás a csíkvételi (strip) hajbeültetés. Ilyenkor már közvetlenül a műtét után sem látszik az adóhelyen a beavatkozás nyoma, hiszen azt a haj takarja. 

Hogyan gyógyul az adóhely a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció ) során?

Az egyenkénti kihúzásos FUE technikával történő graftkivétel után a pontszerű hegek nem láthatóak, rövid hajviselet mellett sem. Ebben az esetben arra kell ügyelnünk, hogy ne legyünk túl agresszívek, mert ha túl sok hajat távolítanánk el az adóterületről, akkor az megritkulhatna, "molyrágta kinézete" pedig nem lenne esztétikus. Ez vonatkozik akár az egy, akár több egymás utáni műtét elvégzésére. Annak megítélése, hogy kinél milyen mennyiség kivétele lehetséges látható hiány nélkül egyedi elbírálás tárgya (az adóhely sűrűsége és a hajminőség alapján)  Galéria

Hajátültetés (hajbeültetés) alkalmával a paciens saját haját ültetjük át, adóhelyként a fej hátsó és oldalsó  területet alkalmazzuk, ahol a haj mindig megmarad. Csíkvétel esetén (FUT módszer) kb. a fülek felső részének magasságában ívesen hosszú, keskeny csíkot távolítunk el a hajas fejbőrből. Ennek hossza kb. 25 cm, szélessége kb.1-1.5 cm. (Ez az a sebzés méret, melyet általában biztonsággal lehet feszülésmentesen zárni). A fejbőr sebének széleit összevarrjuk, így itt semmilyen hajhiány nem marad vissza, csak egy vékony hegvonal, ami a hajban később nem észrevehető, nem zavaró. Ha valaki azonban teljesen levágatja a haját, akkor a hegvonal láthatóvá válik. A csíkvétel után a hegvonal általánosságban cérnavékony fehér hegvonalként gyógyul, sokszor alig látszik és az adóhelyet fedő haj jól eltakarja, akár már 0.5 cm hosszúságú is. Átmeneti. 2-3- hetes feszülés érzés után a terület teljesen gyógyul, ritkán jelentkezhet érzéseltérés a tarkórészen, de ez a 2-3 hónap alatt regenerálódik.

 

A heg még szebb gyógyulása érdekében ha lehetőségünk van rá, alkalmazzuk az ún.”trichophytic” (röviden tricho) varratot. Ennek lényege, hogy az egyik sebszél széli részén a hámot ferdén végig levágjuk, így a seb gyógyulása után a hegen keresztül is nőnek hajszálak, annak még jobb elleplezését biztosítandó. Kellő gyakorlattal jól elkerülhető, de ritkán mégis előfordulhat (főleg ha több műtétre kerül sor), hogy a heg szélesebb lesz, ekkor hegkorrekció jöhet szóba. Általában mondhatjuk, hogy az adóhely hegvonala a paciensek számára egyáltalán nem zavaró, nem érezhető, nem feszülő, viszont a legtöbb hajszál kinyeréséhez a legjobb módszer.

Ha több FUT hajbeültetés (hajátültetés) műtétre kerül sor, akkor több hegvonal marad hátul a tarkótáji adóhelyen?

Természetesen nem! Mindig csak egy hegvonal marad vissza, mert az ismételt műtétnél mindig az előző műtéti hegvonal adja az új csíkkimetszés egyik szélét. Galéria képek

 Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

A hajátültetés (hajbeültetés) műtétje általában 4-6 órát tart., kis megterheléssel, kevés fájdalommal járó beavatkozás.A  műtét elején az adóhelyen végzünk érzéstelenítést injekciók beadásával, illetve az elülső hajvonalban kell még injekciókat beadnunk. Ez kellemetlen, illetve kisebb feszítő fájdalommal jár, ami a műtét teljes időtartamából kb. 2 percet vesz igénybe. Az injekciók beadása után a műtét  alatt teljes érzételenséget tudunk biztosítani a fejbőrön, illetve az operált területen. A műtét után sincs fájdalom, az adóhelyen néhány napig kisebb feszülésre lehet számítani.

Le kell vágni a hajamat a műtéthez?

FUE technikánál az adóhelyen a haj ilyen esetekben 1-2 mm-re leborotválásra kerül, hiszen így lehet a technikát megfelelően alkalmazni. Kb. 2 hét alatt itt már annyira megnő a haj, hogy a műtéti nyomokat teljesen eltakarja. Egyes esetekben, amikor a paciens nem nélkülözheti a hosszabb hajviseletet az adóhelyen, lehetséges csak több keskeny területen fésűfogszerűen rövidíteni a hajat, de ilyenkor kevesebb graft kivételére van lehetőség.  

Csíkkivétel esetén a hajat nem szükséges levágni a műtéthez, lehet 1 cm vagy 20 cm hosszúságú is. Az adóhelyen az asszisztensek a műtét előtt leborotválják a hajat, de csak a csík szélességének megfelelően. Így itt a csík kivétele után az összevarrt sebszéleket és a varratvonalat jól eltakarja a meglévő haj hossza. 

Mennyi ideig tart a gyógyulásom, mikor mehetek emberek közé a műtét után?

A fejbőrön minden egyes beültetett mellett kicsiny pörk alakul ki, melyek maguktól esnek le kb. 7-10 nap alatt. Ehhez azonban szükséges. A homlokon  alakulhat ki, amely szintén kb. 10 nap alatt múlik el teljesen. A fejbőrön kisebb bőrpír is jelentkezhet ebben a kezdeti időszakban. Ennek alapján azt lehet mondani, hogy kb. 10 -14 nap szükséges ahhoz, hogy a műtét minden nyoma elmúljon, és közösségbe lehessen járni.

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2013 Sikos Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.