Referencia képek FAQ

Nézze meg képeinken, milyen szép eredményeket lehet elérni a jól végzett hasplasztikával!

Hasplasztika, hasfalszűkítés, köldökplasztika előtt -  után

Mikor indokolt hasplasztika elvégzése?

Szülést, nagyobb arányú fogyást követően a megereszkedett, ráncos hasfali bőr és zsírfelesleg gyakran okozhat gondot viselőjének. Különösen zavaró a kötényszerűen lógó has (kötényhas), mely öltözködésnél, tisztálkodásnál, mozgásnál jelent nehézséget, nem beszélve a nem túl esztétikus megjelenésről. Szülés után a has bőrén keletkező striák, heges terhességi csíkok eltávolítása is hasplasztika segítségével lehetséges, ha elég laza a bőr. A köldök körüli bőrfelesleg, üléskor, hajláskor jelentkező bőrfelgyűrődés is gyakori indikációja ennek a műtéti beavatkozásnak. Azokban az esetekben, ha a hasfali zsírfelesleg eltávolítása nem oldható meg zsírleszívás segítségével, szintén szóba jöhet a hasplasztika elvégzése. Hasplasztika és zsírleszívás végzése viszont sokszor együttesen szükséges. Hasi hegek korrekcióját is kiegészíthetjük zsírleszívással, kisebb hasplasztikával, vagy izomszűkítéssel (hasfalplasztika). Nem ajánljuk viszont férfiaknál (de akár nőknél is) olyan esetben, amikor a hasfal hordószerűen előboltosul, hiszen ilyenkor elsősorban a hasfalon belüli, hasüregi zsírfelesleg okozza a pocakot.

Hogyan történik a hasplasztika műtét ? Hagyományos és különleges tehcnikákkal végzett hasplasztika műtétek.

A hasplasztika folyamán a felesleges bőr és zsírréteg kerül eltávolításra (ezt jelenti a dermolipectomia). Kiegészítésként zsírleszívást is végezhetünk egy ülésben azokon a részeken, ahol a hasplasztikai műtét nem lehet elég hatásos: pl. gyomor, csípőtájék. A beavatkozás altatásban történik, kb. két-három órát vesz igénybe. Ha a hasfali bőr laza és lógása megnyúlása elég nagy (kötényhas), akkor hagyományos hasplasztikát tudunk végezni: a metszést a bikinivonalban ejtjük, a két csípőtövis irányába meghosszabbítjuk, illetve körbemetsszük a köldököt is. Így a hegvonal rejtve maradhat a nadrágon belül. Felpreparáljuk (aládolgozzuk) a hasfal bőrét és a hozzátartozó zsírszövetet magasan a bordaívekig. Az ilyen módon felemelt szöveteket megfeszítjük, és a felesleget eltávolítjuk. A köldököt új helyén hozzuk ki és rögzítjük.

Szükség szerint lehetőség nyílik a meggyengült, kiszélesedett hasfali izomzat megerősítésére (hasfalplasztika, hasfal szűkítés) is ilyenkor. Az egymástól eltávolodott egyenes hasizmokat (rectus diastasis) a köztük lévő széles bőnye szűkítésével tudjuk közelíteni, ezzel a hasfal elődomborodását megszüntetni.

Hasplasztika és hasfali izomzat megerősítése műtét előtt és után

Ha vékonyabb bőrrel és kisebb lógással állunk szemben (köldök körüli többlet, és lehajláskor keletkező felgyűrődés jellemzi, jellemzően szülés után alakul ki ez a helyzet ) akkor a hagyományos hasplasztikai műtét csak úgy végezhető el, ha a metszés feljebb kerülne, így ez zavaró lehet. Helyette alkalmazhatjuk (ha a köldök-szeméremdomb távolság elég nagy) a köldökátvágásos módszert. Ennek lényege, hogy a metszést (illetve a későbbi hegvonalat) továbbra is alul, rejtetten ejtjük, preparáláskor a köldököt pedig a hasfal szintjében átvágjuk (ez nem okoz semmilyen problémát, helyét zárjuk a hasfalon). Ezután a felesleges bőrt a szükséges mértékben eltávolítjuk, így a köldök körbevágása nélkül meg tudjuk feszíteni a hasfali bőrt, és feszülésmentesen tudjuk zárni a sebvonalat. Ilyenkor a köldök lejjebb kerülhet 1-2 cm-el. Ez egyben köldökplasztika is: a köldök feszes és megfelelő (függőleges) állású lesz a műtét után.

Képek köldökátvágásos hasplasztika eredményéről

Ezekben az esetekben jól alkalmazható az a típusú hasplasztika is, ahol a metszést a lágyékvonalban (ahol az alsónemű takarja) vezetjük, a köldököt a szükséges új helyén vezetjük ki, és a köldök kimetszése után visszamaradó nyílást a középvonalban függőlegesen zárjuk. Igy kb 4-5 cm-es kis hegvonal keletkezik, de a műtét után a laza, feszülésmentes varrat miatt jó sebgyógyulásra lehet számítani, a metszést kellően alacsonyan tudjuk vezetni és szép feszes hasfali bőrt tudunk elérni. A műtét során köldökplasztika is történik a köldök kifeszítésével és függőleges helyzetbe hozásával.

Az adottságoknak megfelelően másfajta, kisebb hasplasztika műtétet is végezhetünk, pl. csak a köldök alatti rész kimetszésével, vagy meglévő hosszanti hasfali heg felhasználásával, a hasi izomzat megerősítésével és zsírleszívással kombinálva.

Mire lehet számítani hasplasztika elvégzése után? Gyógyulás hasplasztika után

A hasplasztika után nyugalom javasolt, de könnyű mozgás szükséges és lehetséges. Fájdalommal nem kell számolni a műtét után időszakban, a hasfali bőr feszülése, a sebvonal érzékenysége kis ideig jelentkezhet. A felpreparált területen érzéseltérésre lehet számítani, de ez a bőridegek regenerációjával teljesen megszűnik, a teljes érzés kb. 6-8 hónap múlva tér vissza. Rugalmas nadrág viselete kb. 4 -6 hétig javasolt. A műtét után a bőr feszessége már nem változik, de nem megfelelő életmód mellett a zsírfelesleg visszahízható. A jól elvégzett hasplasztikai műtét nagy könnyebbséget jelent az addigi zavaró problémákkal szemben.A hasplasztikát követően néhány napig csöveket hagyunk bennt a felesleges váladék levezetése miatt.


hasplasztika szépen gyógyult hege

A varratvonal gyógyulására, a hegképződésre az általános irányelvek vonatkoznak: ideális esetben cérnavékonyságú, puha, fehér heg várható, de erre sajnos nincs teljes garancia. Végleges formáját fél-egy év után nyeri el, nem megfelelő gyógyulás esetén szélesebb, vaskosabb heggel is lehet számolni. Ilyenkor hegkorrekció válhat szükségessé, amit az előző műtéthez képest feszülésmentes környezetben végzünk, így jó esélyünk van a szép heggyógyulásra.

Szövődményként ugyanúgy, mint más műtéteknél bevérzés, gyulladás fordulhat elő. Akut bevérzés esetén azonnal feltárás lehet szükséges. A nagy hasfali belső sebfelszín savós váladékozása (esetleges zsírelhalás) miatt a csöveket tovább is bent tarthatjuk, illetve szükség lehet visszacsövezésre és a savós váladék huzamosabb ideig tartó ürítésére. Igen ritkán, főleg nagyon vastag zsíros szöveteknél zsírfolyás, sebgyógyulási zavar felléphet, mely kötözésekkel jól kezelhető, de elhúzódó sebgyógyulással járhat. Bőrelhalás a sebszéleken, köldöknél igen ritka, és hámosító kezelésekkel gyógyítható. Thrombosis, embólia igen ritkán előfordulhat, inkább nagyobb mennyiségű szöveteltávolítás esetén. Ha bármilyen előzmény thrombosis hajlamra utal, akkor megelőző kezeléssel (véralvadásgátló készítmények adásával) készítjük elő a pacienst a hasplasztikára.

 

Referencia képek FAQ

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2013 Sikos Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.