Milyen fájdalommal járnak az esztétikai műtétek? Milyen korlátozásokra számíthatunk a beavatkozások után?

Az esztétikai műtétek többségénél kevés kellemetlenségre illetve fájdalomra lehet számítani. Természetesen ezek megítélésben, előfordulásában egyénileg és esetileg eltérések lehetnek. Az általában jelentkező duzzanatok, bevérzések átmeneti jellegűek és spontán, nyom nélkül szívódnak fel. Szövődmények előfordulásakor azok rendezéséig több kellemetlenséggel is lehet számolni. A beavatkozásától függően eltérőek a műtét utáni időszakra vonatkozó tanácsok, és egyénileg speciálisan alkalmazandóak. Szinte mindig igaz, hogy az első két hétben fokozottan kell óvni a műtéti területet, mert ilyenkor zajlik a műtéti területen a kötőszövetes átépülés legfontosabb fázisa és ez a későbbi eredmény, vagy hegképződés szempontjából döntő jelentőségű. Testedzés, fizikai munka általában 6 hét után javasolt, szoláriumba 2 hét után már lehet menni, a hegvonalat letakarva.

 Általában a sebgyógyulásról és a hegképződésről

Az esztétikai - plasztikai sebészeti műtétek is ugyanúgy, mint minden sebészi beavatkozás hegekkel járnak. Tévedés azt hinni, hogy a plasztikai sebész heg nélkül dolgozik. De mindent megtesz azért, hogy a legjobb gyógyulást érje el! Mi jellemző mégis az esztétikai műtétek hegeire? A bőrön ejtett műtéti metszéseket mindig a szövetkímélő plasztikai sebészeti elvek maximális betartásával ejtjük, azaz rejtetten, élesen, minél rövidebben, a bőrredőkben vezetve, az erővonalaknak megfelelően. A jó sebgyógyulás feltétele, hogy a bőrön minél kevesebb feszülés legyen, biztonságos legyen a vérellátás. Ennek érdekében a jó műtéti megoldásokon kívül speciális fonalakkal, speciális varrattechnikával és kiegészítő ragasztásokkal dolgozunk. Fontos tényező a sebek nyugalmának biztosítása a műtét után. Ha minden feltétel együtt van, akkor joggal számíthatunk szép hegre, amely cérnavékony, fehér, a bőrből nem emelkedik ki, puha és semmiképpen nem zavaró. A hegképződés folyamata azonban nem teljesen kiszámítható és jó gyógyulási feltételek mellett sem számíthatunk sajnos mindig ideális hegképződésre. Ebben alkati tényezők is szerepet játszanak, Ha gyulladás lép fel a sebben, akkor szélesebb, vaskosabb heg, vagy keloid keletkezhet, amely utóbbi a sebgyógyulás ismeretlen zavara következtében jön létre.

A hegek gyógyulási ideje fél-egy évet is igényelhet. Külsőleg érdemes a sebgyógyulás korai időpontjától kezdve (általában 2 hét) zsíros krémmel kenegetni, puhítani a hegvonalat. Erre a célra leginkább a körömvirág krémet ajánljuk. Ha később zavart heggyógyulásra utaló jeleket látunk, már megkezdhetjük az erre vonatkozó külső kezeléseket (Contractubex kenőcs, szilikon lap pl.) De csak kb. 1 év után érdemes hegkorrekcióban gondolkozni. Hegképződésről, sebgyógyulásról még itt olvashat.

Nagyon fontos, hogy a paciens tisztában legyen műtétje előtt, hogy milyen hegekre számíthat ideális esetben, illetve ha a sebgyógyulás-hegképződés ettől eltérően alakul, és el tudja fogadni azt. Például emlő vagy hasplasztikára csak annak érdemes vállalkoznia, aki a visszamaradó hegektől nem tart, illetve mindenképpen fontosabb számára, hogy jó formájú és tartású emlői, vagy feszes hasa legyen.

Ambuláns és egynapos sebészeti ellátásról, műtéti érzéstelenítésről, altatásról

Az esztétikai beavatkozások többnyire ambuláns (járóbeteg ellátás) és egynapos sebészeti ellátás keretében végezhetőek el, a helyreállító műtétek általában kórházi körülményeket, akár hosszabb ápolást is igényelnek.

Ambuláns műtéteket többnyire helyi (lokális) érzéstelenítésben, azaz érzéstelenítő injekciók beadásával végezzük, a narkózist (altatást) igénylő műtéteket (pl. emlőplasztika, emlőnagyobbítás, zsírszívás) majdnem mindig egynapos ellátásban végezzük, a paciensek legnagyobb biztonsága érdekében. Ez azt jelenti, hogy a műtétet követően a pacienst legalább 12-24 óráig a megfigyelő helységben (betegszoba) helyezzük el, ahol szakszemélyzet gondoskodik pihenéséről, ellátásáról. A műtétet követően a peciens másnap reggel kontroll után kísérővel otthonába távozhat. Kísérőt a lokálban végzett beavatkozások után is javasolunk hívni!

A műtét előtti kivizsgálás és a beteg akut állapotának ismeretében vállaljuk csak el a műtétet, illetve az altatást. A műtét előtti és utáni tudnivalókról, elvégzendő vizsgálatokról szóban és írásban tájékoztatjuk pacienseinket.

Az érzéstelenítést megelőzően szükségessé válhat gyógyszeres előkészítés. Ez a műtéti típustól, pácienstől függően eltérően alkalmazott gyógyszerelés lehet. (pl.nyugtató, fájdalomcsillapító, alvadásgátló). Ha a paciens gyógyszert szed, akkor annak bevételét a műtéti napon előzetes megbeszélés alapján javasoljuk.

Helyi érzéstelenítés

Az operáló orvos végzi a műtéti területbe injekcióval juttatott érzéstelenítő szerekkel. (pl. Lidocain, Procain, Ultracain) Feszítő érzéssel jár, csak a szúrások lehetnek kellemetlenek, fájdalmasak. Az érzéstelenítő hatás azonnal kialakul, így éles fájdalom már nem érezhető, csak esetleg tompa nyomás, húzás. Általános jelenségként szívdobogás, szédülés előfordulhat. Ez az érzéstelenítési forma mindig lehetővé teszi az ambuláns ellátást.

Általános érzéstelenítés, altatás (narkózis)

Fontos, hogy az altatást-általános érzéstelenítést mindig nagy gyakorlattal rendelkező altató szakorvos (aneszteziológus) végezze. Kollégáinkkal az együttműködés több évtizedes, bevált gyakorlat szerint történik. Esztétikai műtéteknél nem feltétlenül kell mély altatást alkalmazni, amilyet a nagy sebészeti jellegű műtétek igényelnek, mert a testüregek megnyitása nélküli plasztikai sebészeti műtétekhez erre nincs szükség. Többnyire intravénás bódítást végezhető, helyi érzéstelenítéssel kiegészítve, melynek előnye, hogy teljes érzéstelenséget okoz a műtét idejére, így páciens nem éli meg a műtéttel együtt járó kellemetlenségeket, fájdalmakat. Ez a módszer paciensek számára nagyon előnyös: egy injekció beadása után gyorsan elalszanak, a műtét alatt nem éreznek semmit és könnyen és gyorsan ébrednek, mellékhatások nélkül. Saját maga lélegzik a műtét alatt, intubálást (légcsőbe vezetett lélegeztető tubust) csak bizonyos esetekben alkalmazunk (pl. orrplasztika). A vénába szúrt infúzióval adagoljuk az altatószereket, altatógéppel lélegeztetjük be maszkon keresztül a szükséges szereket, oxigént. Ez a típusú altatás jó elalvást, műtét alatt teljes érzéstelenséget jelent. Az altatás utáni ébredés gyors, problémamentes, a paciens gyorsan magához tér, és nincsenek kellemetlenségei utána. Ritkán felléphet átmenetileg hányinger, hányás, nyugtalan, elhúzódó ébredés. Ezek a jelenségek megfelelő terápiával jól rendezhetőek. Az altatás után a paciens általában egy éjszakát tölt klinikánkon.Ezt követően a paciens másnap délelőtt megbízható felnőtt kísérővel otthonába távozhat.

Érzéstelenítés szövődményei

A műtéti érzéstelenítés nagy biztonsággal, problémamentesen zajlik. Erre biztosíték a műtét előtti kivizsgálás, illetve az altatóorvos vizsgálata, gyakorlata, tapasztalata.

Igen ritkán azonban jelentkezhet szövődmény. Helyi vagy általános érzéstelenítéshez használt gyógyszerekkel szemben előfordulhat túlérzékenység, allergia. Ez enyhe fokon viszketésben, csalánkiütésben, komolyabb fokon arc és/vagy gégevizenyőben, általános shock hatásban nyilvánulhat meg. Kivételesen szívritmuszavar, megállás, légzési probléma is felléphet. Ezek előfordulása igen ritka, és csak a legsúlyosabb esetben vezethetnek halálhoz. Ezért kérjük az allergiát, szívbetegséget, vagy bármilyen más ismert kórelőzményt előre jelezni! Ekkor lehetőség van más érzéstelenítő szer, vagy eljárás használatára.

 

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2013 Sikos Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.