Zavarja nagyon? Formáltassa szebbre, nagyobbítassa meg túl kicsi melleit klinikánkon!
Sikos Plasztikai Sebészet 28 éves szakmai tapasztalattal. Biztonságos mellplasztika teljesen természetes hatással.
Nézze meg sikeres mellplasztika, mellnagyobbítás, szilikon mell implantáció műtéti eredményeinket a fényképgalériában!

Kapcsolat: TEL: +36-1 209 29 30, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Referencia képek FAQ

 

Mit kell tudnunk a szilikon implantátumról ? Milyen a korszerű mellimplantátum ?

Az emlőnagyobbítás (mellnagyobbítás) műtétet szilikon implantátum beültetésével végezzük.

Az IQUAM (régebben EQUAM) nevű nemzetközi bizottság (International Committee for Quality Assurance, Medical Technologies and Devices in Plastic Surgery, azaz Minőségbiztosítás, Orvosi technológiák és Eszközök a Plasztikai Sebészetben Nemzetközi Bizottsága), rendszeresen nyilvánosságra hozza kiterjedt és folyamatos vizsgálatok alapján szakmai állásfoglalását (Consensus declaratio), mely eddig még egyszer sem talált okot a szilikon mellimplantátumok használatának korlátozására vagy betiltására. A 2006. évi állásfoglalásuk itt tekinthető meg teljes egészében angol nyelven. Az Egyesült Államokban 2006-ban pedig újra engedélyezték két cég szilikon implantátumait esztétikai célokra a 14 éve fennálló tiltás után. Az American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) és az American Society of Plastic Surgeons (ASPS) Sajtóközleménye itt olvasható erről. Ez azt jelenti, hogy az elvégezett kutatások alapján kellő biztonsággal alkalmazhatóak ezek az implantátumok, immár az Egyesült Államokban is. (Európában soha nem volt életben ilyen tiltás.)

Részlet (fordítás)az IQUAM 2006-i évi állásfoglalásból.

Szilikon emlő implantátumok

A/ AZ IQUAM előző nyilatkozatai óta a szilikon gél továbbra is széles körben alkalmazott mellimplantátumok anyagaként. Nincs más, ennél jobb anyag erre a célra.
B/ További vizsgálatok sem igazoltak semmilyen összefüggést a szilikonnal töltött emlőimplantátumok és a rákos vagy más betegségek között. Ezek a tanulmányok megerősítették az előző adatokat.
C/Szilikonnal töltött emlőimplantátumok nem befolyásolják kedvezőtlenül a terhességet, az embrionális fejlődést, a szoptatást vagy a szoptatott gyermek egészségét.
D/További vizsgálatok szükségesek az implantátumok struktúrájának és felépítésének változtatásakor.

Számos hiedelem és tévhit kering a mellimplantátumokról és ezen belül a szilikon implantátumokról . Mai tudásunk szerint a szilikon, mint kémiai anyag nem lép reakcióba a szervezet sejtjeivel, rákosodást nem okoz, a rákosodási hajlamot nem fokozza. A beültetett implantátumot kis idő eltelte után a páciens teljesen sajátjának érzi, sportolni, mozogni, utazni tud korlátozás nélkül. Megjelenése, mirigyes jellegű tapintata mindenben a természetes mell formáját adja. Szülés, szoptatás a későbbiekben lehetséges, a mell jól ellenőrizhető a vizsgáló eljárásokkal. Természetesen ugyanúgy vigyázni kell rá, mint ahogyan a saját mellére vigyáz bárki. A korszerű mellimplantátumok ún. formatartó implantátumok, vastagított szilikon héjjal rendelkeznek, melyben ún. kohezív sűrűségű szilikon gél van. A kohezív gél nagy sűrűséget (viszkozitást), jelent, ami úgy érzékeltethető legjobban, hogy ha kettévágunk egy implantátumot, akkor sem folyik ki a szilikon belőle. Ez a kohezív gél különböző keménységű (puhaságú) lehet. A héj felülete lehet sima vagy érdesített.

A Sikos Plasztikai Sebészeten általában az érdesített felszínű implantátumokat használjuk, tekintettel jó tapasztalatainkra a tokosodás megelőzésében. (tokosodás: lsd. később) Általános szakmai vélemény, hogy a szilikon implantátum adja a legjobb esztétikai eredményt. Formáját, nagyságát és árát tekintve igen széles skála áll rendelkezésre a jól ismert gyártók termékeinél. Így létezik pl. félgömb formájú alacsony vagy magasabb profillal, cseppformájú, vagy másként anatómiai formájú mellimplantátum. A jó minőségű, megbízható implantátumok rendelkeznek az ún. CE minősítéssel, amit az európai szabványok írnak elő. Magyarországon csak ilyen implantátumokat forgalmaznak. Természetesen jól ismertek más típusú protézisek is, mint például a fiziológiás sóoldattal, vagy az ún. onkotikus géllel töltött anyagok. Alkalmazásuk elsősorban a szilikon töltésű implantátumok használatának kiváltására jöhet szóba, minden esetben egyéni mérlegelés után. A szilikon implantátumok mai tudásunk szerint igen hosszú ideig viselhetőek, de bármikor el is távolíthatóak. Az új generációs implantátumok igen jó minőségűek, megbízhatóan tartósak és jó eredményt adnak hosszú távon is. Mai álláspont szerint 10 évente javasolt teljes felülvizsgálatuk, szükség szerint esetleg cseréjük. Az implantátumok cseréjéről mindig egyedi elbírálás alapján érdemes dönteni. Praxisunkban sok olyan paciensünk van, aki régebbi generációs implantátumát viseli gond nélkül 15-20 éve, rendszeresen jár ellenőrzésre, cserét nem igényelnek. Ha azonban probléma jelentkezik, érdemes cserében gondolkodni.

Hogyan választjuk ki a megfelelő mellimplantátumot mellnagyobbításhoz?

A mellimplantátum kiválasztásánál több fontos körülményt kell figyelembe vennünk. Milyen nagyságú melleket szeretne a paciens? Milyen testi adottságai vannak? ( testsúly, magasság, testforma, mellkas szélessége, domborúsága, mellek alakja, mellkason való elhelyezkedése, mirigyállomány nagysága, tapintata, formája, asszimetriája, mellizomzat erőssége stb.) Végez -e intenzív fizikai tevékenységet? (pl. testépítés, sport) Milyen kórelőzménye van? (előzetes műtétek a mellkason, emlőkön, pl. előzetes implantáció) Ezen kívül lehetőségünk van a melltartóba helyezett un. külső protézisek segítségével kipróbálni, hogy az adott típusú és nagyságú implantátumnak milyen várható hatása lesz.

Általánosságban mondhatjuk, hogy az alaki eltérések, egyéni jellemzők miatt biztos, hogy ugyanaz az implantátum minden esetben, minden egyes paciensben más hatású eredményt fog adni. Más szóval mindig személyre szabva kell kiválasztani az implantátumot, ami az adott paciensnek legjobban megfelel. A pacienseknek nem érdemes arra hivatkoznia, hogy barátnőjük a jól sikerült mellnagyobbító műtétnél mekkora implantátumot kapott , hiszen az a barátnőnek jó, de egyáltalán nem biztos, hogy másik is esetben is alkalmas vagy megfelelő lesz.

Az operáló orvos ezen kívül méréseket végez, melynek alapján még jobban szűkíthető a felhasználható mellimplantátumok választéka (pl. túl nagy, a mellkas befogadó méreteit meghaladó implantátum biztos hogy kizárható így). A mellnagyobbító műtét során lehetőség van különböző méretű úgynevezett "sizer" (nem benntmaradó próba protézis) alkalmazására, amelyeket a már kialakított szöveti résbe helyezve láthatjuk a nagyobbítási hatást, illetve pl. mell asszimetria esetén segítségükkel ki tudjuk választani a szükséges (eltérő méretű) implantátumokat. Végül, de nem utolsósorban az operáló orvos tapasztalata, gyakorlata is nagyon sokat számít. A legfontosabb, hogy természetes hatást érjünk el.

Hogyan történik a mellnagyobbítás (emlőnagyobbítás, mellimplantáció) műtétje, milyen eredmény várható ?

Alapos kivizsgálás (emlő ultrahang, mammográfia 35 éves kor felett, esetleg MR, általános vizsgálatok) és személyes egyeztetések után kerül sor a mellnagyobbító műtétre. A kb. egy - másfél órás, helyi érzéstelenítésben, vagy általában altatásban végzett műtét során ültetjük be az anyagot. A behelyezés történhet a mell mirigyállománya vagy a mellkasfali izomzat alá. Ennek módját mindig a páciens adottságai döntik el: általában vékonyabb bőrű, filigrán, kevés mirigyállománnyal rendelkezőknél az izom alá való elhelyezés indokolt, így ugyanis nem észlelhető az implantátum kontúrja. Legelőnyesebb az ún. részleges izom alá való beültetés: ilyenkor a ferdén lefutó mellizomzatot a középső, szegycsont felöli tapadásánál felszabadítjuk, így előzve meg azt, hogy az izomzat később természetellenesen felnyomja az implantátumot. Az implantátum alsó széle a mirigyállomány alatt van, így alakul ki az ideális forma: oldalnézetben felül kúp, alul gömb formát adó mell. Műtéti behatolás többnyire az áthajlási redőben ejtett kb. 4 cm hosszú metszésből történik, de végezhetjük a bimbó körüli, vagy hónalji metszésből is. Ezen keresztül ültetjük be az implantátumot, majd zárjuk a sebvonalat. A jól sikerült mellnagyobbító műtét után nem lehet megállapítani a mell formája, tapintata alapján, hogy implantátum van benne. A mellimplantátum nagyságát részben a beteg kérése, részben az adottságai figyelembevételével alapján állapítjuk meg. A műtét előtt a melltartóba helyezett külső protézisek segítségével a paciens megnézheti, hogy milyen nagyság felelne meg neki. Ezen kívül a méretet, formát igazítani kell a meglévő mirigyállomány tömegéhez, a mell formájához, a testmagasság és a mellkas szimmetriájához, a bőr és a bőr alatti szövetek minőségéhez és vastagságához. Azaz minden esetben egyéni mérlegelés alapján határozhatunk az alkalmazandó implantátumról.

Mellnagyobbító műtét után a seb ideális esetben nem feltűnő, cérnavékony, fehér, puha vonalas heggel gyógyul, kb. fél-egy év alatt nyeri el végső formáját. A hegképződésre azonban itt is az általános sebgyógyulás és feltételei vonatkoznak. Ennek alapján ha a heg gyógyulása nem megfelelő, későbbiekben hegkorrekció jön szóba.

Ma már egyre gyakoribb, hogy olyan paciensekkel találkozunk, akiknek régebben helyeztek be implantátumot, és valamilyen oknál fogva újabb műtétet kérnek- igényelnek. A leggyakoribb okok: szeretnének nagyobb mellet, természetesebb megjelenésű mellet, vagy éppen valamilyen fennálló szövődmény korrigálását kérik. Ezekben az esetekben is, mint mindig egyénre szabott megoldást kell találnunk, mely többnyire implantátum cserét jelent (nagyon fontos a megfelelő implantátum megválasztása, mert lehet hogy a problémáknak ez az oka), más szöveti részbe való áthelyezést, a tok valamilyen sebészi kezelését, esetleg a mirigyállomány korrekcióját, illetve ezen és más műtéti megoldások kombinációját.

Fájdalmas-e a mellnagyobbító műtét? Mire kell számítani a műtét utáni időszakban?

Az általában vénás altatásban zajló mellnagyobbító (emlőnagyobbító, implantációs) műtét során a páciens semmit nem érez. Közvetlenül utána és azt követően néhány napig folyamatosan csökkenő mértékben kisebb kellemetlenséggel, fájdalommal, húzó érzéssel számolni kell. Ez átlagos tablettás fájdalomcsillapítással jól mérsékelhető. Eltérés van a mirigyállomány, illetve az izomzat alá való beültetés tekintetében. Utóbbi az izomfeszülés elmúltáig (kb. egy hét) valamivel több kellemetlenséggel járhat. Jelentős eltérések jelentkezhetnek az egyéni tűrőképességet illetően is. A műtét után 10 -14 nappal távolítjuk el a varratokat, és ezzel le is zárul az elsődleges kíméleti időszak. Testedzés, intenzív fizikai munka végzése (még vezetés is!) azonban csak fokozatosan megkezdve javasolt kb. a negyedik hét után. Melltartó viselése legalább 6-8 hétig ajánlott. Ellenőrzést fél-egy évente javasolunk.

Milyen szövődmények lehetnek mellimplantáció (mellnagyobbítás) után?

Bár a mellnagyobbítás (mellimplantáció) műtétje biztonságos és gyakorlott kézben rutinszerűnek mondható eljárás, az esetek kis százalékában mégis előfordulhatnak szövődmények. Ha időben észleljük a szövődményeket, illetve megfelelően kezeljük akkor a gyógyulás teljes lesz. Irodalmi adatok kb. 10-15%-ra teszik az ún. tokzsugorodás (szaknyelven capsularis contractura) előfordulását. Az idegen anyag körül a szervezet minden esetben kötőszövetes tokot képez. Ha ez a tok megvastagszik, vagy zsugorodik, az emlő tapintata tömöttebbé válhat. Erősebb tokképződés deformálhatja a mellet, illetve természetellenes megjelenést okozhat, főleg fekvő helyzetben.

Bizonyos fokú keményedés esetén újabb műtét elvégzését javasolhatjuk a tokosodás kezelésére. A tok gyengébb pontjain az implantátum ujjbegynyi terülteken sérvszerúen előboltosulhat (toksérv) , illetve a meggyűrődött implantátum a bőrön ráncolódást (rippling) okozhat. Ezeket korrekciós műtéttel, implantátum cserével, áthelyezéssel orvosolhatjuk. Az implantációs műtét után előfordulhat bevérzés akutan, amely azonnali újabb műtétet tehet szükségessé. Haematoma (vérömleny) kialakulhat lassan is, egy-két hét alatt, ilyenkor akár a sebvonalon keresztül is eltávolítható a vérömleny. A sebfelszínről savós váladékozás miatt savós váladékgyülem kialakulása is lehetséges, amely miatt visszacsövezésre, folyamatos kötözésekre kerülhet sor. Az említettek következtében gyulladás lehetőségével is számolni lehet, amely ha huzamosan fenáll és nem javul, akkor az implantátum ideiglenes eltávolítása jön szóba, majd rendezett körülmények között helyezhetjük vissza néhány hónap múlva. Kivételesen az anyag a helyéről elmozdulhat, de ez érdesített felszínű implantátum alkalmazásánál igen ritka. Ilyenkor, illetve asszimetrikus elhelyezkedésnél szintén újabb műtét válhat szükségessé, mellyel ezek a problémák jól korrigálhatóak. 

Referencia képek FAQ

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2013 Sikos Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.