Referencia képek FAQ

Előre álló, kiemelkedő orr miatt komplett orrplasztika segítségével orrkisebbítést végeztünk, valamint az orr ferdeségét (orrsövényferdülést) korrigáltuk

Mikor és miért javasolt orrplasztika műtétje?

A pubertás vége előtt ritkán kerül sor orrplasztikára, mert az orr csontos-porcos vázának természetes kifejlődését zavarhatja a műtéti beavatkozás. Ezen kívül bármely életkorban elvégezhető az orrplasztika. Alapos vizsgálat után a beteg kérését maximálisan figyelembe véve, a lehetőségek szerinti változtatást javasolva vállaljuk el a műtétet. Az elért változások jelentős mértékben javíthatnak az arc harmóniáján, előnyösebb megjelenést biztosítva.

Leggyakoribb panaszok a nagy orr, horgas, kampós, púpos orr, íves orrhát, a lógó, hosszú orr, a vastag, vaskos, széles orrcsúcs, a ferde vagy a lapos orr, mindez esetleg az orrövényferdülés különböző súlyosságú, fokú eseteivel kombinálva, akár légzési problémát is okozva. Az elváltozások érinthetik a csontos vagy a porcos vázat, egyidejűleg mindkettőt, az orrcsúcsot vagy annak egyes részleteit, sőt az orr környékének légyrészeit vagy a belső struktúrákat (pl. orrkagyló) is. Gyakran a paciens egyszerűen csak kisebb orrot, szeretne, orrkicsinyítés, orrkisebbítés után érdeklődik.

Hogyan történik az orrplasztika műtétje?

Az orrplasztika bonyolult beavatkozás, a műtéti tervet mindig egyedileg, a paciens kivánságának és adottságainak megfelelően állítjuk fel. A kívánt eredményt előzetesen tájékoztató jelleggel számítógéppel tudjuk modellezni. (A modellezés csak irányadó természetű lehet, a végső forma a szöveti gyógyulás függvényében alakul)


1. képek Orrplasztika (orrháti púp eltávolítása, orrcsúcs emelés, orrkisebbítés) előtt 
2. képek Orrplasztika várható eredményének számítógépes megjelenítése
3. képek Orrplasztika valós eredménye

A műtétet helyi vagy általános érzéstelenítésben (altatás) végezhetjük el. A helyi érzéstelenítés több-kevesebb kellemetlenséggel, fájdalommal jár, ez függ a beavatkozás kiterjedtségétől, és az egyéni érzékenységtől is, ezért ritkán alkalmazzuk. Altatásban ezek a kellemetlenségek elkerülhetőek. Az orrplasztika során többnyire az orrnyílásokon belül, rejtetten ejtjük a metszéseket, így külső heg nyoma nem marad látható. Egyes esetekben végezhetünk külső metszést is (pl. vaskos, vagy széles orrszárnyak esetén, orrnyílás szűkítés céljából, vagy az ún. nyílt orrplasztikánál) de ez is szinte nyomtalanul gyógyul.

Speciális műtéti-technikai felkészültséggel kezelni tudjuk a sokfajta orrelváltozást. El lehet távolítani az orrháti porcos-csontos púpot, keskenyíteni lehet a széles orralapot, meg lehet emelni a lógó orrcsúcsot, ki lehet egyenesíteni a ferde orrot, kecsesebbé lehet tenni a vaskos orrcsúcsot stb. Így alakíthatjuk ki a kívánt új formát a csontos-porcos váz formálásával. Pl. vaskos, széles, ún."dobozos" orrcsúcs, illetve más orrcsúcsdeformitás esetében nagyon eredményes a porcok közötti és porrcok szűkítésére alkalmas öltések használata.Számos esetben szükség lehet porcgraft (előre formált porcszövet) alkalmazására. Ezt vagy az orrból nyerjük, vagy más területről, pl. fülből vesszük ki. Ilyen módon lehet pl. orrcsúcsot formálni, megemelni, vagy orrháti besüppedést pótolni. Szükség szerint egyidejűleg orrsövényferdülés műtétjét is elvégezhetjük. Sok esetben ez szükségszerű is, hiszen ez a felelős többnyire a ferde orr kialakulásáért.

Az első két képen orrháti púp és orrcsúcsemelés eredménye, a második pár képen széles,vaskos un. "dobozos" orrcsúcs közvetlen műtéti korrekció utáni képe látható

Mire számíthatunk az orrplasztika elvégzése után ?

Az orrplasztika után a szemek körül bevérzés, duzzanat alakul ki, mely a csontos részen történt beavatkozás után intenzívebb, mint amikor csak a lágyrészeken, porcon operálunk. Felszívódási ideje kb. 10-14 nap. Fájdalommal nem kell számolni, orrsövény műtét esetén a behelyezett tamponok okozhatnak kivételükig feszítő érzést. Az orrplasztika után legtöbb esetben kb. 10 napig külső gipszrögzítést alkalmazunk. Az orrnyílásokban elhelyezett tamponok eltávolítása egy-két nap múlva történik. A gipsz levételekor már jól látszik a műtéttel elért változás, de a műtét végső eredménye csak hónapok múlva értékelhető teljesen. Ez az idő szükséges, hogy az orr bőre idomuljon a megváltoztatott csontos-porcos vázhoz, illetve a belső hegesedés következtében fellépő tömöttség, duzzanat felpuhuljon. Az orrkorrekciónak a szokásos és igen ritkán előforduló általános szövődményeken túl (vérzés, gyulladás), melyek újratamponálással ill. antibiotikus kezeléssel jól uralhatók egyéb lényeges komplikációja nincs. A műtétet követően fontos az orrot megütéstől, megfázástól óvni, különösen az első 4-6 héten. Az orrnyílások esetleges pörkösödése orrkenőcs használatát teheti szükségessé. Ez a gyógyszer (Unguentum nasale) recept nélkül kapható. Orrfújás két hétig tilos.

Referencia képek FAQ

A szakmai társaságok logóit csak érvényes tagsági viszonnyal rendelkező orvos használhatja!

www.ishrs.org BAHRS
 

 
 
 
 
 

Felkeltettük az érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 1998-2013 Sikos Plasztikai Sebészet. Minden jog fenntartva
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.